Naslovna » Izlasci » Festivali » 15. filmski festival 7 veličanstvenih
7 veličanstvenih: Zemlja meda
7 veličanstvenih: Zemlja meda

15. filmski festival 7 veličanstvenih

Od 9. do 15. aprila u Kombank dvorani biće održan 15. festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma 7 veličanstvenih.

Ovogodišnja filmska manifestacija biće obeležena izuzetnim ostvarenjima sa najvećih i najznačajnijih festivala i filmovima nekih od najvećih evropskih autora.

7 veličanstvenih: Zemlja meda

Višestruki pobednik ovogodišnjeg Sandensa, zadivljujuće ostvarenje, čiji prizori podsećaju na slike holandskih majstora, maestralna „Zemlja meda“ otvara festival.

Film veličanstvene lepote koji nas vodi na slikovite planinske visove gde jedna žena, kao u iskonskim vremenima, pronalazi med u stenama i uči nas kako se sklapa pakt s prirodom.

Utorak, 9. april (20.00)
ZEMLJA MEDA / МЕДЕНА ЗЕМЈА
Severna Makedonija, 2019.
85 minuta
režija: Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov

7 veličanstvenih: Mostovi vremena

Festival ove godine proslavlja specijalni jubilej – u okviru ove jedinstvene antologije modernog dokumentarnog filma biće prikazan 100. film.

Ta čast da bude 100. veličanstveni dokumentarac pripala je ostvarenju „Mostovi vremena“ koje je svojevrsni manifest dokumentarizma i velika pohvala nekim od najvećih majstora poetskog filmskog izraza.

Ovo je zajedničko ostvarenje letonske rediteljke Kristine Briede i posvećenog litvanskog dokumentariste Audrijusa Stonisa, koji već po četvrti put dolazi u Beograd kao jedan od vrhunskih evropskih autora.

Sreda, 10. april (20.00)
MOSTOVI VREMENA / LAIKA TILTI
Letonija, Litvanija, Estonija; 2018.
80 minuta
režija: Kristina Briede i Audrius Stonis

7 veličanstvenih: Šta Vala hoće

Verovatno najekskluzivnije ostvarenje je „Šta Vala hoće“, koje takođe dolazi sa Berlinskog festivala, priča priču o neukrotivoj tinejdžerki u kojoj pobuna i bes prete da se svakog trenutka pretvore u erupciju vulkana dok prolazi surovu obuku za specijalnu policiju u palestinskom getu.

Četvrtak, 11. april (20.00)
ŠTA VALA HOĆE / WHAT WALAA WANTS
Danska, Kanada; 2018.
89 minuta
režija: Kristi Garland

7 veličanstvenih: Imala sam san

Pobednik velikog festivala u Lajpcigu, italijanski angažovani dokumentarac „Imala sam san“ je posveta borbi za poziciju i prava žena koja je intenzivno prisutna u različitim sferama života u Evropi u poslednjih nekoliko godina i impresivni desetogodišnji projekat u kome autorka kreira svojevrsno kinematičko ogledalo.

Subota, 13. april (20.00)
IMALA SAM SAN / AVEVO UN SOGNO
Italija, Francuska; 2018.
84 minuta
režija: Klaudija Tozi

7 veličanstvenih: Prijatelj

Publika će moći da uživa u ostvarenjima još dvoje najvećih svetskih autora modernog dokumentarizma – Hedi Honigman i Nikolausa Gejrhaltera.

Hedi Honigman, čiji je fascinantni „Zaborav“ 2009. bio jedan od „Sedam veličanstvenih“, ovoga puta je svoju stvaralačku energiju usmerila na priču jednostavnog naslova „Prijatelj“, o bićima čija inteligencija, veština, ljubav i odanost prelaze granice svih očekivanja.

Nedelja, 14. april (17.30)
PRIJATELJ / BUDDY
Holandija, 2018.
86 minuta
režija: Hedi Honigman

7 veličanstvenih: Atos i Amin

7 veličanstvenih: Atos i Amin

Beogradska publika koja ima poseban odnos prema finskom dokumentarcu, moći će da vidi i jedno izuzetno ostvarenje sa severa Evrope. „Atos i Amin“ je film koji je već početkom ove godine obeležio dokumentarističku scenu Evrope, izabran da otvori nekoliko vodećih festivala.

To je očaravajući dokumentarac, razigranog autorskog postupka koji, govoreći o magiji detinjstva, svedoči o dramatičnom sudaru dominantnih kultura u savremenom svetu.

Nedelja, 14. april (20.00)
ATOS I AMIN / AATOS JA AMINE
Finska, Belgija, Nemačka; 2019.
73 minuta
režija: Reta Huhtanen

7 veličanstvenih: Zemlja

Austrijski proslavljeni dokumentarista, Nikolaus Gejrhalter, u svom osobenom stilu, napravio je spektakularni vizuelni dokument „Zemlja“ čija je premijera bila na festivalu u Berlinu.

Delo govori o planeti na kojoj svakoga dana ljudi kao „najodlučniji geološki faktor našeg vremena“ pomeraju brda i planine, drastično menjajući lice Zemlje.

Ponedeljak, 15. april (20.00)
ZEMLJA / ERDE
Austrija, 2019.
115 minuta
režija: Nikolaus Gejrhalter

Specijalne projekcije – filmovi Mile Turajlić

Za publiku je pripremljeno i iznenađenje – prvi put dve dodatne specijalne projekcije – „Cinema Komunisto“ i „Druga strana svega“ Mile Turajlić koja je upravo ovim filmovima, a posebno osvajanjem glavne nagrade na najznačajnijem evropskom festivalu IDFA u Amsterdamu, značajno uticala na promenu statusa srpskog dokumentarnog filma u Evropi.

Petak, 12. april (18.00)
Cinema Komunisto

Petak, 12. april (20.00)
Druga strana svega

(danubeogradu.rs)