Naslovna » Izlasci » Festivali » 20. Guitar Art Festival: Rosenberg Trio
20. Guitar Art Festival: Rosenberg Trio
20. Guitar Art Festival: Rosenberg Trio

20. Guitar Art Festival: Rosenberg Trio

Najbolji Gypsy jazz-swing sastav Rosenberg Trio nastupiće 13. marta u Kombank dvorani u okviru 20. Guitar Art Festivala.

Rosenberg Trio jedan je od najimpresivnijih jazz bendova današnjice, a svakako i najbolji kada je u pitanju „Gypsy Jazz“. Oni već tri decenije nastupaju širom sveta, od North Sea Jazz festivala do njujorškog Karnegi hola.

Virtuozni Štokelo Rosenberg predvodi trio koji je osnovao sa braćom Noni (kontrabas) i Nuše (ritam gitara). Štokelo Rosenberg smatra se jednim od najboljih gitarista svih vremena, a mnogi danas tvrde da je dostigao i svog uzora, legendarnog Đanga Rajnharta.

Štokelova nepogrešiva, izuzetno melodična svirka danas se univerzalno smatra jednim od najbriljantnijih oblika sviranja gitare. Dobitnik je prestižne nagrade Zlatna gitara koju mu je dodelio „Guitarist Magazine“.

– Ako želiš da naučiš i razumeš gypsy jazz, počni sa Đangom, najboljim gitaristom ikada – rekao je Štokelo Rosenberg.

On je počeo da svira gitaru sa 10 godina, što je veoma retko u takvoj muzičkoj porodici. Tada je počeo da sluša Đanga i naučio je baš sve njegove solaže, oponašao ga je do poslednjeg detalja i ubrzo je mogao je da odsvira baš sve.

Rosenberg Trio poseduje istovremeno veliku jasnoću, snagu i preciznost. Možda je to razlog zašto ih je maestro Stefan Grapeli odmah pozvao kada je prvi put video i čuo ovu virtuoznu trojku.

Rosenberg Trio danas iza sebe ima 26 studijskih i koncertnih albuma, među kojima se posebno izdvaja „Djangologists“ kojim su muzičari obeležili 100 godišnjicu rođenja Đanga. Pored repertoara legendarnog Đanga, trio izvodi i svoja dela među kojima je najpopularniji gitarski standard, numera „For Sephora“ koju je komponovao Štokelo Rosenberg.

Ulaznice za veliki koncert sastava Rosenberg Trio u prodaji su na blagajni Kombank dvorane i u prodajnim mrežama Tickets.rs (ex Eventim.rs), po cenama već od 2200 dinara. Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti pozivom na broj 011/4016-002; 064/1379-707 ili putem mejla na office@gaf.rs.