Naslovna » Izlasci » Izložbe » 41. Salon arhitekture u Beogradu
41. Salon arhitekture
41. Salon arhitekture

41. Salon arhitekture u Beogradu

Od 27. marta do 30. aprila 2019. biće održan 41. Salon arhitekture u Beogradu pod sloganom „Na ivici“.

Svečano otvaranje i dodela nagrada je u sredu, 27. marta od 19.00 u Muzeju primenjene umetnosti.

Kustos Salona i urednik kataloga je mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i direktor MPU.

Izabranim sloganom „Na ivici“ pod kojim će se održati ovogodišnji 41. Salon arhitekture, označava se sveprisutni osećaj da su profesija arhitekte i arhitektura kao disciplina, koja je kroz istoriju imala suštastveni civilizacijski značaj, danas na ivici da izgube svrhu.

Među arhitektima je sve više izražen osećaj neizvesnosti pred izazovima bliske budućnosti u kojoj će ubrzana transformacija tehnologija dramatično menjati oblik i tempo prenosa i realizacija arhitektonskih ideja. Ali i u kontekstu društvenih promena koje tehnologija i politika s njom u skladu uzrokuju.

Takva situacija oseća se globalno, gde su mnogo povoljniji uslovi za arhitektonsku struku nego kod nas, i gde se o pitanjima arhitektonske profesije vodi stalna debata o tome šta sve utiče na arhitektonsku praksu i obrnuto kako taj rad može i treba da utiče na okolni svet, odnosno na razvoj nove i popravku postojeće urbane, arhitektonske i ekološke strukture i kulture i kako za to pridobiti i prosvetiti političke i finansijske centre moći.

Ova savremena pitanja položaja, vrednovanja i uticaja arhitektonske profesije su još značajnija u svetlu obeležavanja velikog arhitektonskog jubileja, 100 godina od osnivanja Bauhausa (1919-1933), tog herojskog, pionirskog doba moderne arhitekture i umetnosti koji je imao sveopšti uticaj na arhitekturu, dizajn i kulturu življenja u XX veku.

Trista autora iz različitih oblasti arhitekture

Salon arhitekture predstavlja najsveobuhvatniji pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji, ali na izložbi učestvuje i jedan broj autora iz inostranstva, uglavnom iz regije.

Od ukupno 230 kandidovanih radova u svim kategorijama u zvaničnu selekciju, selekcioni žiri je uvrstio 104 rada, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 78 radova u šest kategorija (nije bilo radova iz urbanizma i arhitektonske kritike a konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade).

Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture – javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi.

Žiri 41. Salona arhitekture u sastavu – Relja Ivanić, Natalija Miodragović, Jurij Sadar, Dejan Todorović i Zlata Vuksanović Macura – dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.

Prateći program, gosti, fakultetski i studenski programi…

Prateći program sa nizom zanimljivih događaja i izložbi takođe je u duhu tematizacije Salona „Na ivici“.

To se pre svega odnosi na temat „Aktivizam u arhitekturi“ koji će okupiti različite arhitektonske delatnike (grupe, timove i udruženja) i predstaviti njihova aktivistička iskustava, programe i borbu za integritet profesije i očuvanje urbanih, ekoloških i spomeničkih celina kao i unapređenje arhitektonske kulture i kultura prostora u našoj sredini.

Specijalni „gost“ Salona je gostujuća izložba „Arhitektura inventura 2016-2018„, koja po pozivu Salona stiže iz Ljubljane i predstavlja izbor, upravo završene 24. marta 2019, bijenalne izložbe koju organizuje Udruženje arhitekata Ljubljane.

Sliku o dometima slovenačke arhitektonske scene upotpuniće i predavanje predstavnika mladog slovenačkog tima „Svet Vmes„. Uz člana žirija Jurija Sadara (Sadar-Vega Arhitekti) prisustvo slovenačkih arhitekata i arhitekture svakako će obeležiti ovogodišnju izložbu Salona.

U okviru programa „Dokumenta“ biće predstavljena reinterpretacija izložbe „Slobodna škola je slobodan prostor“ Branka Stanojevića, u sadržajnom obliku potpuno ali ne i u prostornom kao originalna postavka u srpskom paviljonu, koja je predstavljala Republiku Srbiju na 16. međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenalu u Veneciji 2018.

Ističe se da je prvi put da se u tako značajnom obimu predstavlja izložba koja je predstavljala našu nacionalnu selekciju na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Tradicionalno su prisutni fakultetski i studenski programi.

Ovog puta to je izložba iz Novog Sada sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka pod nazivom „Kondicional 505„. Kao i manifestacija „Pre Salona“ sa nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu i Arhitektonskog faklulteta u Sarajevu (BiH).

Tokom trajanja 41. Salona arhitekture muzejske publikacije na temu savremene arhitekture i dizajna prodavaće se po značajno povoljnijim cenama. Za širu publiku predviđena su stručna vođenja.

Sve detaljnije informacije o programu 41. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti.

41. Salon arhitekture – info

Naziv manifestacije: 41. Salon arhitekture
Mesto: Muzej primenjene umetnosti (MPU), Vuka Karadžića 18
Organizator: MPU
Vreme održavanja: 27. mart – 30. april 2019.
Radno vreme: utorak – subota, 11.00-19.00

(danubeogradu.rs)