Naslovna » Izlasci » Festivali » 8. Beogradski Šopen Fest
8. Beogradski Šopen Fest: Pijanisti
8. Beogradski Å open Fest: Pijanisti

8. Beogradski Šopen Fest

Od 14. do 18. aprila u srpskoj prestonici biće održan 8. Beogradski Šopen Fest, posvećen muzičkom velikanu, pesniku klavira – Frederiku Šopenu.

Ljubitelji klasične muzike biće u prilici da čuju vrsne pijaniste i mlade talente u elitnim salama Beograda, kao i da uživaju u pratećim programima ovogodišnjeg festivala.

Manifestacija će početi 14. aprila, otvorenom Pijanističkom revijom mladih talenata, koja će okupiti učenike i studente klavira iz Srbije i regiona.

U parterstvu sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu, 8. Beogradski Šopen Fest nastavlja tradiciju revijalne promocije najtalentovanijih mladih pijanista, započete početkom devedesetih godina na „Šopenijadi“ koja je iznedrila danas svetski priznate pijaniste.

Poziv mladim pijanistima za učešće na Reviji je otvoren do četrvrtka, 11. aprila.
Prijave su besplatne na sopenijada@gmail.com

8. Beogradski Šopen Fest – koncerti

Ponedeljak, 15. april (19.00) – Narodno pozorište, Scena „Raša Plaović“
Svečano otvaranje: Dvostruki pijanistički resital: Deana Pataković i Nebojša MaksimovićZa dž

Beogradska pijanistkinja Deana Pataković, vraća se posle pauze od osam godina na podijum u rodni grad. Kao student generacije FMU u klasi Mirjane Šuice Babić, usavršavala se u Londonu a potom i kao stipendista francuske vlade u Parizu, na Ecole Normale de Musique. Dobitnica je mnogobrojnih značajnih nagrada, između kojih je i Oktobarska nagrada grada Beograda za mlade. Održala je širom sveta više od 600 solističkih koncerata i sarađivala sa renomiranim orkestrima. Trenutno je profesor klavira u Muzičkom centru internacionalne škole u Ženevi. Beogradskoj publici će se predstaviti sa delima Tajčevića, Bartoka, Prokofjeva i Šopena.

Nebojša Maksimović izuzetno zanimljiv pijanista, trenutno je docent na FMU. Javno nastupa od svoje četvrte godine, u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je I nagrade na međunarodnom takmičenju EPTA 2001. godine u Beogradu, zatim nagrade za najbolji koncert sezone u galeriji SANU 2002 i drugih nagrada. Bavi se uspešno i rok muzikom. Na Svečanom otvaranju 8. BŠF izvešće dela Šumana, Šopena i Lista.

Utorak, 16. april (19.00) – Skupština grada Beograda
Dvostruki pijanistički rtesital: Eva Gevorgian i Lukaš Krupinski

Eva Gevorgian (Rusija) je četrnaestogodišnja pijanistička zvezda koja sija na najprestižnijim koncertnim pozornicama sveta. Dobitnica je laureata na više od 40 svetskih pijanističkih takmičenja. Nedavno je Evu Gevorgian žiri poznate ICMA nagrade odabrao za otkriće godine. Na koncertnom podijumu izvodi klasičan ali nestandardni repertoar. Na koncertu u Beogradu će izvesti dela Šopena i Lista.

Lukaš Krupinski, mladi poljski pijanista, dolazi u Beograd kao pobednik i dobitnik svih nagrada na je 7. Međunarodnom pijanističkom takmičenju u San Marinu, zatim kao finalista Međunarodnog takmičenja Feručo Buzoni (Bolzano, 2017) i pobednik Međunarodnih pijanističkih takmičenja u Ahenu (2016) i Hanoveru (2015). Kritičari ga nazivaju muzičkim draguljem. Kao takav, Krupinski se uspeo potvrditi kao jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije. Izuzetan upravo u interpretaciji dela Frederika Šopena, Krupinski se kao polufinalista našao i među 20 najboljih pijanista 17. Međunarodnog pijanističkog takmičenja Frederik Šopen u Varšavi, 2015. godine. Na koncertima u Kragujevcu (15. april od 20.00, Prva Kragujevačka gimnazija) i 16. sprila u Beogradu, Krupinski će izvesti dela Betovena, Šopena i Ravela.

Sreda, 17. april (19.00) – Italijanski kulturni centar – Podijum mladih talenata
Danica Dujaković (Srbija), Saša Božić (Republika Srpska, BiH), Melina Šišić (BiH)

Četvrtak, 18. april (19.30) – Sala MŠ „Kosta Manojlović“
Beogradski Šopen Fest & Zemunske muzičke večeri: Sva čula muzike
Učenici Odeljenja za slepu i slabovidu decu „Veljko Ramadanović“
Gosti koncerta su dvoje jedinih dipolimiranih pijanista na FMU: Danijela Petrović – klavirski pedagog u MŠ „Kosta Manojlović“ i Uglješa Brkljač – nastavnik veština Muzičkog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu.

8. Beogradski Šopen Fest – prateći program

Utorak, 16. april (10.30) – Vojnomedicinska akademija – Klasika u poseti
Humanitarni koncert: Ana Kovačević, pijanistički resital
Koncert se realizuje u saradnji sa udruženjem Klasikum, sa ciljem da se kulturni program učini dostupnim i osobama koje su onemogućene da posećuju koncerte i druge kulturne događaje.

Utorak, 16. april (12.00) – Fakultet muzičke umetnosti
Dr Dragan Šobajić: Promocija Šopenove knjige „Nacrt metoda“
Prof. Šobajić će dati osvrt na poreklo, sadržaj, pijanističku i pedagošku aktuelnost Šopenovog rukopisa, zatim na odnos istog prema današnjoj klavirskoj pedagogiji i skrenuti pažnju na Šopenov ukupan doprinos pijanizmu.
Svi prisutni će dobiti na poklon izdanje Šopenova „Nacrt metoda“.

Utorak, 16. april (13.00) – Fakultet muzičke umetnosti
Otvoreni Susret sa umetnicima
Eva Gevorgijan, Deana Pataković, Lukaš Krupinski, Nebojša Maksimović
Moderator je prof. Zorica Kojić – muzički kritičar.

Svi programi 8. Beogradskog Šopen Festa su besplatni za publiku.
(danubeogradu.rs)