Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija i Maja Bogdanović u Kolarcu
Maja Bogdanović (foto: promo)
Maja Bogdanović (foto: promo)

Beogradska filharmonija i Maja Bogdanović u Kolarcu

Proslavljena violončelistkinja Maja Bogdanović i Beogradska filharmonija zajedno sa dirigentom Hauardom Grifitsom održaće koncert u Kolarcu.

U petak, 15. marta od 20.00, publika će čuti balkansku premijeru kompozicije „Azul“ O. Golihova.

Provod uz klasičnu muziku se nastavlja i posle koncerta, jer će se solistkinja naći u ulozi di-džeja na novom filharmonijskom afterpartiju u Savamali od 23.00.

Okarakterisan kao jedan od najbolјih koncerata za violončelo u ovom veku, „Azul“, argentinskog kompozitora Osvalda Golihova, predstavlja jedinstvenu mešavinu tanga, ciganske muzike i melodija sa Bliskog istoka.

Posebnim ga čini neobičan sastav instrumenata, pa će publika čuti hiperharmoniku i to u izvođenju njenog izumitelja Majkla Vord-Bergmana zajedno sa neverovatno dugačkom listom egzotičnih udaraljki, među kojima su, recimo, i kozji nokti. Ovo delo koje je premijerno izveo slavni Jo Jo Ma, na filharmonijskom koncertu uokviruju „Posveta bogu Bahu“ Zorana Hristića i „Božanstvena poema“ Aleksandra Skrjabina.

– Uvek se najviše obradujem kad poziv dođe od Beogradske filharmonije i kad njihov tim predloži nešto izazovno. U ovom slučaju, pored toga što je „Azul“ izuzetno virtuozno napisan, kompozitor se definitivno ne plaši da pokaže velike emocije, prelepe melodije ali i improvizacioni deo. Radujem se da posle ovog uzbudljivog koncerta nastavimo druženje u klubu „Taman“, na naš beogradski način. U celom svetu ljudi žele da približe klasiku mladima, ali naša Filharmonija uvek pravi atraktivne događaje za publiku od 0-150 godina. Osim što ću se naći za DJ pultom i puštati neke od svojih omiljenih klasičnih numera, pridružiće mi se i fenomenalni englesko-holandski violinista Daniel Roland s kojim smo pripremili nekoliko iznenađenja – rekla je Maja Bogdanović, naša najuspešnija čelistkinja koja impresionira publiku širom sveta.

Filharmonijski koncert na Kolarcu tradicionalno se posvećuje uspomeni na premijera Zorana Đinđića.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči početka, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)