Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Beogradsko proleće: Simfonija Smak
Kombank dvorana: Beogradsko proleće - Simfonija Smak
Kombank dvorana: Beogradsko proleće - Simfonija Smak

Beogradsko proleće: Simfonija Smak

U Kombank dvorani, 21. aprila od 20.30 biće održan koncert „Simfonija Smak“, u duhu revitalizacije kultnog festivala Beogradsko proleće.

To će biti prvi u nizu koncerata koji će zvanično najaviti najstariji beogradski festival zabavne muzike organizovan prvi put pre 58 godina, koji je bio svetionik brojnih generacija i muzičkih pokolenja.

Pred beogradskom publikom nastupiće Kragujevački simfonijski orkestar sa kragujevačkim rock bendom Osvajači.

Koncert „Simfonija Smak“ biće održan na jesen, zbog nemogućnosti prisustva Radomira Mihajlovića Točka, frontmena SMAK-a. Novac za kupljenje ulaznice kupcima će biti refundiran.

Uzajamnom muzičkom sinergijom proizvode takozvani „simfo rock„, a izvešće pesme čuvene grupe Smak, pod dirigentskom palicom pionira i jednog od osnivača Beogradskog proleća, maestra Vojkana Borisavljevića, koji je ujedno i autor aranžmana ovog projekata.

Kombank dvorana u obnovljenom ambijentu sa sobom će na scenu uskoro vratiti u punom sjaju festival Beogradsko proleće.

Karte za koncert „Simfonija Smak“ su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim prodajnim mestima Ticket Vision-a.

Beogradsko proleće – ukratko

Prvi festival Beogradsko proleće održan je 17. aprila 1961. u Dvorani Doma sindikata.

Na impozantnoj sceni tada nove Dvorane nastupali su najpoznatiji jugoslovenski pevači kao što su Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Predrag Cune Gojković, Radoslav Graić, Lola Novaković, Dušan Jakšić, Nada Knežević…

U muzičkim analima Beogradsko proleće se opisuje kao „festival za generaciju koja je nakon rata upoznala zabavnu muziku putem sovjetskih filmskih melodija; prvih domaćih šlagera i pesama sa festivala San Remo“.

Festival je iznedrio mnoge hitove među kojima je neprevaziđena pesma „Beograde“ Đorđa Marjanovića; „April u Beogradu“ Zdravka Čolića, „Obriši suze draga“ Bobe Stefanovića ili „Seti se naše ljubavi“ Nade Knežević.

Ostaće upamćen i po debitantskom nastupu Olivera Dragojevića pred jugoslovenskom publikom kada je izveo pesmu „Molitva za Magdalenu“, a svoju karijeru na festivalu je počeo i Oliver Mandić, kao i brojni drugi izvođači koji će kasnije postati i ostati velike zvezde.

Njihovi prvi muzički koraci napravljeni su upravo na sceni nekadašnje Dvorane Doma sindikata, koja danas kao Kombank dvorana ostaje mesto tradicije, ali i susreta nekih novih muzičkih nada. (danubeogradu.rs)