Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Bitefartcafe: Nesvakidašnji spoj – Manu Kače i Matija Dedić
Manu Kače (foto: Maja Medić)
Manu Kače (foto: Maja Medić)

Bitefartcafe: Nesvakidašnji spoj – Manu Kače i Matija Dedić

Na festivalu Musicology u klubu Bitefartcafe 14. aprila nastupiće zajedno bubnjar Manu Kače i Matija Dedić, čuveni hrvatski pijanista.

Afričko-francuski šoumen, pop i rok muzičar, kompozitor i džezer, ali pre svega jedan od najtraženijih bubnjara na svetu, Manu Kače, premijerno će nastupiti neponovljivim Matijom Dedićem. Ovim virtuozima na sceni pridružiće se i kontrabasista iz Brazila Romulo Duarte.

Manu Kače karijeru je započeo kao bubnjar Pitera Gejbrijela, nastavio je sa Trejsi Čepman, Džoni Mičel, Stingom, Dire Straits, dok je na ovim prostorima prvi put zasvirao u saradnji sa Džibonijem 2001. godine.

U beogradskom kultnom klubu Bitefartcafe nastupao je prvi put pre čak 14 godina, i sa nestrpljenjem iščekuje da ponovo zasvira u ovom klubu, koji je sada proširen i potpuno prilagođen klupskim koncertima, na novoj lokaciji.

Manu Kače je poreklom iz Obale Slonovače, a rođen je u blizini Pariza gde od detinjstva svira bubnjeve. Kako sam kaže, njegovi afrički koreni bili su presudni za današnji originalni stil koji opisuje kao mešavinu afričkog ritma, klasičnih udaraljki i elemenata džeza.

– Kada sviram džez nazivaju me rok bubnjarem, a kada učestvujem u rok projektima, kritika o meni piše kao o džezeru Manu Kačeu – kaže ovaj umetnik i dodaje: – Samo pokušavam da budem svoj i inovativan koliko i muzika koju sviram, a to je, pretpostavljam, više džez pristup.

Na predstojećem koncertu u Beogradu premijerno će izvesti numere sa albuma koje je sa Matijom Dedićem snimio nedavno u Parizu.

Matija Dedić
Matija Dedić

Do saradnje sa Matijom je došlo na inicijativu zajedničkog prijatelja Miše Relića, direktora koncertnog serijala Musicology.

– Stvarno mi se dopala njegova muzika i odlučio sam da prihvatim projekat, s radošću. Matija je došao u Pariz, imali smo divnih nekoliko dana snimanja i mislim da je sve izvanredno ispalo. Naši koncerti na Musicology festivalu, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu dan ranije, dokazaće da li sam u pravu – izjavio je Kače.

Matija Dedić je okružen muzikom od rođenja, kao kompozitor i jedan od najznačajnijih hrvatskih džez pijanista. Pred beogradskom publikom nastupao je u pratnji svog oca Arsena, pa je i posle njegove smrti sa majkom Gabi Novak izvodio očevu muziku.

Matiju naša publika već dobro poznaje, s obzirom na to da je priređivao solističke koncerte i nastupao sa različitim umetnicima iz sfere džez, pop ili etno muzike.

Kako će zvučati spoj ova dva naizgled nespojiva muzičara, od kojih svako ima svoju priču, saznajte 14. aprila na koncertu u okviru Musicolog. Tada ćete imati priliku da čujete ove izvanredne muzičare u potpuno drugačijem izdanju, po prvi put rame uz rame na jednoj bini, u intimnoj i prisnoj klupskoj atmosferi kakvu nudi ovaj koncertni serijal.

Beogradska publika imaće prilike da prisustvuje i koncertu benda Snarki Papi čijim se koncertom na Kalemegdanu završava prolećna sezona koncertnog serijala.

Ulaznice za sve koncerte mogu se kupiti online i na prodajnim mestima Ddtickets.rs ili Tickets.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.