Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dan žena 2019: Besplatan ulaz u muzeje
Dan žena 2019: Besplatan ulaz u muzeje
Dan žena 2019: Besplatan ulaz u muzeje

Dan žena 2019: Besplatan ulaz u muzeje

Povodom međunarodnog Dana žena, u petak 8. marta, biće obezbeđen besplatan ulaz u pojedine beogradske muzeje.

Narodni muzej i Muzej Vuka i Dositeja

U petak od 13.00 do 15.00, povodom praznika Narodni muzej u Beogradu organizovaće druženje u Atrijumu pod nazivom „Narodni muzej sugrađankama“.Za dž

Tog dana, besplatan ulaz biće moguć u Narodni muzej (Trg republike 1a) i Muzej Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21) biće besplatan.

Uz razgovor, kafu i druženje sa članicama kolektiva Narodnog muzeja, pored mogućnosti za neposrednije upoznavanje i razgovor, biće organizovano i dodatno stručno vođenje od 14.00 za zainteresovane sugrađanke i gošće Beograda. Čuće se i priče koje se odnose na društveni položaj i prava žene. Podsećajući se zanimljivih prošlosti u autentičnom izložbenom prostoru sa jedinstvenim eksponatima, biće poređenja sa savremenim temama.

Istorijski muzej Srbije

Besplatan je ulaz za dame i njihove voljene u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića, gde je u toku izložba „Kraj Velikog rata 1917-1918“.

Ova izložba upotpunjena je tematskim izložbama „Đorđe Čarapić Fusek, sekretar Kancelarije kraljevskih ordena – Život i delo“ i „Znamenja Prvog svetskog rata iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije“, kao i gostujućom izložbom Centra za primenjenu istoriju „Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915“.

Etnografski muzej

U petak, 8. marta, ulaz će biti besplatan i u Etnografskom muzeju (Studentski trg 13).

Zainteresovani će moći da pogledaju stalnu izložbu „Narodna kultura Srba u 19. i prvoj polovini 20. veka“, kao i izložbe „Neuništivi muzej 1918-2018“, autorke Vesne Bižić-Omčikus i izložbu „Kalaši – poslednji pagani Hindukuša“, autora Konstantina Novakovića.

(danubeogradu.rs)