Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Državna matura od juna 2021.
Državna matura od juna 2021.
Državna matura od juna 2021.

Državna matura od juna 2021.

Državna matura ili velika matura za učenike u srednjim četvorogodišnjim školama trebalo bi da bude uvedena od juna 2021. godine.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je da će probni završni ispit za učenike srednjih stručnih trogodišnjih profila biti organizovan u novembru, dok će proba državne mature za učenike u srednjim četvorogodišnjim školama biti u martu i novembru 2020. godine.

Državna matura treba da zameni prijemni ispit na fakultetima.

Gimnazijalci će polagati opštu maturu, učenici umetničkih škola – umetničku, dok će đaci srednjih stručnih škola polagati stručnu maturu.

Fakulteti će, međutim, zadržati pravo da organizuju dodatne ispite za proveru posebnih talenata i sposobnosti kandidata ukoliko budu smatrali da je to neophodno, objasnio je Šarčević.

Ministar je ocenio da ima dovoljno vremena da se i đaci i nastavnici dobro pripreme za novi koncept državne mature, čiji je cilj da društvo dobije mlade koji su mnogo bolje obučeni za život.

Državna matura i završni i prijemni ispit

– Već smo u pripremama mnogo toga uradili. Reformisali smo gimnazije, uveli izborne pakete. Imamo vremena da modeliramo rad male mature po uzoru na veliku maturu – izjavio je Šarčević.

On je napomenuo da se projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom, koja ga finansira sa 3,7 miliona evra.

Đaci će, na kraju četvrte godine, polagati test iz srpskog jezika, matematike i stranog jezika, dok će se za upis na fakultete tražiti polaganje testova iz još nekih predmeta – fizika, hemija, biologija, geografija, istorija i srpski kao nematernji jezik.

Predstavnik Evropske unije Ingve Engstrom poručio je da EU vidi obrazovanje kao ključni faktor za privredni rast, dodajući da je cilj da obrazovni sistem bude takav da učenici budu uspešni u svetu gde se dešavaju brze tehnološke promene.

Engstrom je podsetio na to da je Evropska unija do sada ukupno u reformu obrazovanja uložila više od 100 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.