Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Elizabeta Leonskaja u Kolarcu
Elizabet Leonskaja (foto: Džulija Vizli)
Elizabet Leonskaja (foto: Džulija Vizli)

Elizabeta Leonskaja u Kolarcu

U ponedeljak, 18. marta 2019. od 20.00, u Kolarčevoj zadužbini nastupiće legendarna pijanistkinja Elizabet Leonskaja.

Posle uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Luke Debarga, Arkadija Volodosa i Jevgenija Sudbina, Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju „kraljicu klavira“ u okviru koncertnog serijala Steinway & Sons.

Leonskaja će predstaviti svoj raskošni pijanistički talenat repertoarom kojim iskazuje, na najbolji način, sve
svoje vrhunske kvalitete: na programu su dela Šumana (Simfonijske etide), Mocarta (Sonata KV 333 r.), Berga (Sonata op.1, h mol) i Šuberta (Sonata D 850).

Ulaznice u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine. Cene ulaznica su 2.200, 2.500 i 3.000 dinara.

Elizabet Leonskaja – biografija

Decenijama unazad, Elizabet Leonskaja (Elisabeth Leonskaja) ubraja se među najslavnije pijaniste našeg vremena.

U svetu u kome dominiraju mediji, Elizabet Leonskaja je ostala verna sebi i svojoj muzici, idući stopama velikih ruskih muzičara iz doba Sovjetskog saveza, Davida Ojstraha, Svjatoslava Rihtera i Emila Gilelsa.

Njena gotovo legendarna skromnost još uvek je čini pomalo skrajnutom u medijskom prostoru. Ipak, čim izađe na pozornicu, publika može da oseti silu koja stoji iza činjenice da je muzika oduvek bila njen životni poziv.

Rođena u Tbilisiju, u Gruziji, u ruskoj porodici, smatrana je čudom od deteta i prvi put je održala solistički koncert sa jedanaest godina.

Za vreme studija na Moskovskom konzervatorijumu osvojila nagrade na svim važnim takmičenjima. Njen muzički razvoj je bio pod velikim uticajem slavnog Rihtera sa kojim je blisko sarađivala dugi niz godina.

Maestro je prepoznao njen izuzetan talenat i podstakao njen razvoj ne samo kroz podučavanje i davanje saveta, već i pozivom da sviraju u klavirskom duetu. Bilo je to nezaboravno muzičko iskustvo! Ovo muzičko partnerstvo i lično prijateljstvo između Rihtera i Leonskaje trajalo je sve do Rihterove smrti 1997. godine.

Sovjetski Savez je napustila 1978. godine i od tada je stanovnica Beča. Godinu dana kasnije održala je senzacionalan koncert na festivalu u Salcburgu i to je zapravo bio početak jedne blistave karijere koja traje i danas.

Tokom 40 godina umetničkog rada, ostvarila je nastupe sa svim najznačajnijim orkestrima, dirigentima, kompozitorima, kamernim saradnicima. Lista velikih muzičkih centara, najznačajnijih festivala i koncertnih prostora je ogromna.

Iako je njen koncertni raspored kao soliste i dalje veoma popunjen kamerna muzika zauzima važno mesto u njenom muzičkom životu i redovno nastupa sa gudačkim kvartetima Emerson, Borodin i Artemis.

Brojni snimci, čak 64 diskografska izdanja, svedoče o izuzetnim umetničkim dostignućima ove pijanistkinje za koje je nagrađena najznačajnijim svetskim nagradama.

Najnovije diskokgrafsko izdanje sa kompletnim Šumanovim sonatama očekuje se na jesen ove godine.

Često je nazivaju „kraljicom klavira“ ističući njen mek i zaobljen ton kao i izuzetan virtuozitet dok ona uživa u toplim prijemima publike gde god pojavi. (danubeogradu.rs)