Naslovna » BG servis » GSP i Grad Beograd nabavljaju nove autobuse
GSP i Grad Beograd nabavljaju nove autobuse
GSP i Grad Beograd nabavljaju nove autobuse

GSP i Grad Beograd nabavljaju nove autobuse

Za nove autobuse Gradsko saobraćajno preduzeće i Grad Beograd potrošiće 45 miliona evra na tenderima.

Raspisan je postupak dve međunarodne javne nabavke: jedna je vredna 35 miliona evra za kupovinu novih gradskih autobusa od novca koji je grad obezbedio rebalansom budžeta, a druga vredna 10 miliona evra iz sredstava GSP-a za kupovinu na lizing.

Očekuje se nabavka između 210 i 230 autobusa, zavisno od cene koju će biti dobijena na tenderu.

Novi autobusi se kupuju kako bi bio obnovljen vozni park, obezbeđena efikasnija realizacija planiranog reda vožnje, smanjeni troškovi održavanja vozila, a kako bi se povećala bezbednost putnika i postigao viši stepen ekoloških standarda u našem javnom prevozu. Otvaranje obe nabavke biće 12. aprila.

Prosečna starost vozila u GSP iznosi 10,22 godine, pa GSP ima povećane troškove održavanja voznog parka zbog starosti vozila. I sa ekološkog aspekta vozila su ispod standarda s obzirom na to da se radi o vozilima koja imaju motore manje od EVRO 6 standarda.

Studija – za nove autobuse

Studija „Tehničko-tehnološka analiza autobuskog podsistema JTP u Beogradu“ iz januara ove godine, koju je radio Saobraćajni fakultet u Beogradu na zahtev Grada Beograda, pokazala je da 150 autobusa čeka rashod, a 277 vozila treba da bude zamenjeno u narednih nekoliko godina, što ukupno iznosi 427 vozila.

Zato je u naredne tri godine potrebno izvršiti nabavku od 300 do 400 novih vozila, od čega u 2019. godini minimum od 150 do 200 novih vozila.

Najavljeno je da će novi autobusi biti do 1. septembra na ulicama.

Gradske vlasti najavljuju da je ovo samo početak obnove voznog parka gradskog prevoznika.

Tokom 2020. i 2021. godine biće obezbeđeno dodatnih 65 miliona evra za kupovinu novih dizel autobusa, autobusa na gas i tramvaja. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.