Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Musicology: Nik Vest
Musicology: Nik Vest

Musicology: Nik Vest

Američka fank basistkinja, pevačica i štićenica legendarnog Prinsa, Nik Vest, nastupiće 26. marta u Bitefartcafe-u u okviru serijala Musicology.

Nik Vest je talentovana basistkinja i virtuoz 21. veka, kojoj ne nedostaju ni muzička kreativnost, ni scenski pokret. Specifična je po „čiroki“ frizuri koja je, simbolično – baš u obliku bas ključa.

Uz biografiju koja uključuje rad sa produkcijom Kvinsi Džons, Prinsom, Džonom Mejerom, Mejsi Grej, Dejvom Stjuartom i mnogim drugim muzičarima, Nik Vest je mnogo više od samo još jednog lepog lica.

Njene kolege muzičari, kritičari i publika, smatraju je za jednog od najistaknutijih predstavnika nove fank scene i za naslednicu legendarnog Prinsa, čija je štićenica bila i sa kojim je svojevremeno žuta štampa dovodila u vezu.

Nik Vest čini svet boljim!

Poznati muzički novinar Alek Henderson je u magazinu „Billboard“ opisao ovu talentovanu basistkinju kao jednu od retkih umetnica 21. veka kojoj ne nedostaju ni muzičke ideje ni virtuozitet i koji savršeno poznaje svoj instrument.

Prilikom jednog intervjua koji je dala za portal „Guestlist“, Nik Vest je na pitanje „šta bi uradila da svet učiniš boljim?“ odgovorila: „Mislim da već to i radim. Upravo time što sam svoja, što stvaram čistu i zabavnu muziku, što nastupam uživo. Time što drugima pružam iskustvo i inspiraciju. Menjanje sveta počinje time što svako daje svoj udeo“.

Uz sve to, Nik Vest je pokrenula kampanju „Queens of Strings“ koja pronalazi talentovane devojke i pomaže njihovu muzičku edukaciju.

Njen talenat je okupirao pažnju i Stivena Tajlera i Lenija Krevica, kojima je Nik Vest postala jedan od omiljenih mladih autora i scenskih licnosti. „Osetio sam energiju te devojke već prvi put kada sam bio u istoj prostoriji sa njom – znao sam da je nešto posebno“, rekao je Tajler.

Njene fotografije bile su na naslovnim stranama mnogih svetskih magazina. Bila je jedan od prvih muzičara koji su svirali na prvom šestožičanom „Fender“ basu.

Musicology je jedinstveni koncept muzičkog festivala koji u Srbiju dovodi neke od najvirtuoznijih svetski priznatih muzičara jazz, funk, blues, soul, worldmusic i r’n’b pravaca.

Beogradska publika imaće prilike da u narednom periodu prisustvuje i koncertu Matije Dedića i Manua Kačea, kao i benda Snarki Papi čijim se koncertom na Kalemegdanu završava prolećna sezona koncertnog serijala.

Karte za koncerte mogu se kupiti online i na prodajnim mestima DDtickets ili Tickets.rs.