Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Muzej „25. maj“ biće otvoren u septembru
Muzej Jugoslavije: Muzej "25. maj" - otvaranje u septembru 2019.
Muzej Jugoslavije: Muzej "25. maj" - otvaranje u septembru 2019.

Muzej „25. maj“ biće otvoren u septembru

Muzej „25. maj“ koji se nalazi u kompleksu Muzeja Jugoslavije trebalo bi da bude otvoren u septembru 2019. godine.

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević obišao je danas muzej u kom je 18. marta započela druga faza rekonstrukcije.

Prvi veliki radovi u Muzeju „25. maj“ pokrenuti su 2017. godine obnovom termotehničkih i elektro instalacija u vrednosti od 68 miliona dinara, koje je za tu namenu opredelilo Ministarstvo kulture i informisanja.Radovi u toku

Druga faza otpočela je 18. marta, kada su se za to stekli uslovi, u nameri da objekat bude doveden u funkcionalno stanje tokom 2019. godine. Za predviđene radove u ovoj fazi resorno ministarstvo je izdvojilo 92 miliona dinara.

Vukosavljević je istakao da će kroz rekonstrukciju ovog objekta biti stvoreni pre svega tehnički preduslovi, kao što su protivpožarna zaštita, teretni lift, instalacije, za uspešan rad muzeja ovakvog gabarita i kulturološke misije.

On je naveo da će u dogledno vreme najaviti narednu fazu obnove, u kojoj je, u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, predviđeno uređenje fasade i centralnog platoa.

Čitav Muzej Jugoslavije će za godinu ili godinu i po dana zasijati u svom punom kapacitetu, što će stvoriti preduslove za to da se zbirka obogati i da se ideja jugoslovenstva i tog političkog koncepta što bolje predstavi posetiocima, objasnio je ministar.

Direktorka Muzeja Jugoslavije Nada Knežević najavila je otvaranje objekta „25. maj“ u septembru, kada će biti završeni svi radovi u drugoj fazi rekonstrukcije.

Ona je precizirala da će objekat imati savremeni sistem dojave požara, čime će biti zamenjen aktuelni, koji je postavljen 1962. godine, kao i moderni lift, što će služiti samo za prevoz eskponata.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.