Naslovna » Izlasci » Festivali » Radost Evrope – pedeseti put!

Radost Evrope – pedeseti put!

Radost Evrope se ove godine održava pedeseti put, a povodom jubileja otvorena je izložba fotografija Branka Jovanovića „Radost – Igra – Prijateljstvo“.

Od februara do decembra 2019. godine Dečji kulturni centar Beograd organizovaće niz programskih aktivnosti kojima će se obeležiti jubilej (izložbe, murali, stručni skupovi i debate, literarni konkursi, radionice i sl.), dok će se centralni događaj manifestacije Radost Evrope održati tradicionalno od 2. do 5. oktobra u Beogradu.

U junu 2019, po odabranim dečjim radovima sa Likovnog konkursa „Radost Evrope“ biće izvedeni murali na četiri škole. Predviđeno je da se prilikom promocije u septembru napravi specijalni događaj na kom će biti izveden performans i atraktivan muzičko-scenski program.

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd.

50. Radost Evrope: Put u središte sreće

Međunarodna manifestacija dece Evrope Radost Evrope imaće slogan „Put u središte sreće„.

– Slogan manifestacije 50. Međunarodnog susreta dece Evrope je modifikacija naslova avanturističke knjige Žil Verna. Osmislili smo ovaj slogan budući da se tokom 2019. godine osvrćemo na prethodnih pedeset godina, kada je Donka Špiček uz podršku svojih saradnika i gradske uprave zacrtala trasu i započela putovanje u samo srce sreće i radosti igre, druženja, stvaranja i prijateljstva. Istovremeno, kako su jubileji prekretnice, pred nama je postavljanje temelja za narednih pedeset godina, kako bi avantura zvana Radost Evrope uvek sigurno putovala do svoje suštine. U tom smislu za Radost Evrope dete ostaje uvek u fokusu, dete je akter društvenog i kulturnog života, baviće se afirmacijom dečjeg stvaralaštva, a boravak dece u porodicama i međunarodno prijateljstvo najmlađih ostaje njena trajna karakteristika – istakla je Ivana Tabori Obradović, urednica manifestacije.

Kao svojevrsni rasadnik prijateljstva, jedna od manifestacija za decu sa najdužom tradicijom u Evropi, uspevala je da uvek iznova stvori emotivni ambijent u kojem je nastalo više od 25.000 prijateljstava među decom, ali i odraslima.

Aktuelna je kampanja „Podeli priču“ (#podelipricu) na društvenim mrežama koja poziva sve koji su nekada bili domaćini da podele svoje priče, uspomene, pisma i fotografije na mejl radostevrope@dkcb.rs.

Tokom 2018. godine započet je projekat Radost Evrope_Digitalno! koji predstavlja višegodišnji projekat prikupljanja, arhiviranja, digitalizovanja i virtuelnog predstavljanja obrađenog materijala koji je vezan za život najveće i najstarije manifestacije dečjeg stvaralaštva kod nas.

– Ideja da profesionalni umetnici koje će predvoditi Miloš Đuran, dugogodišnji saradnik likovne redakcije DKCB, urade murale na više beogradskih osnovnih škola, prenoseći na zidove autentičan dečji likovni rad, postoji već više godina, ali mislili smo da je najbolji ulazak u šestu deceniju postojanja manifestacije upravo likovnim jezikom. Likovni radovi će biti birani iz zbirke koja je formirana prvenstveno od stručno žiriranih radova sa međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope“ iz više od 40 zemalja širom sveta. U izboru likovnog rada učestvovaće stručni žiri Dečjeg kulturnog centra Beograd i uprava škole – istakla je Lidija Seničar, urednica Likovnog konkursa „Radost Evrope“. (danubeogradu.rs)