Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Sat za našu planetu 2019
Sat za našu planetu 2019: Skini se s plastike, navuci se na prirodu!
Sat za našu planetu 2019: Skini se s plastike, navuci se na prirodu!

Sat za našu planetu 2019

U subotu, 30. marta 2019 od 20.30 počeće globalna ekološka akcija „Sat za našu planetu“ a po jedanaesti put biće održana i u Srbiji.

Simboličnim gašenjem svetla na sat vremena u više od 7000 gradova širom sveta biće ukazano na važnost očuvanja planete, pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu!

Klimatske promene i opadanje biološke raznovrsnosti problemi su svih nas, te je akcija „Sat za našu planetu“ prilika za pojedince, organizacije, institucije i kompanije da pokažu svoju predanost zaštiti prirode i budu deo razgovora i pronalska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

Ove godine, WWF (World Wildlife Fund ili na srpskom „Svetski fond za zaštitu divljih životinja“) upozorava i na problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okenima.

Sat za našu planetu – za budućnost planete!

– Jedan sat koji provedemo u mraku treba da služi kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podstiče naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak. Uprkos tome, mi guramo našu planetu do granica i priroda je ozbiljno ugrožena – ističe Petra Boić Petrač, koordinatorka inicijative u WWF Adriji.

– Ove godine, pored ukazivanja na posledice klimatskih promena, želimo da skrenemo pažnju i na krizu plastičnog otpada, koja predstavlja veliku pretnju po opstanak naših mora i okeana, te se zajedno moramo izboriti za budućnost bez plastike. Ovogodišnji „Sat za našu planetu“ prilika je za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i donošenje odluke koja će uticati na bolje sutra – dodala je ona.

Akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, prvi put je održana u Sidneju 2007. godine, a danas se obeležava u više od 180 zemalja.

Najpoznatije svetske znamenitosti poput Ajfelovog tornja, rimskog Koloseuma i londonskog Big Bena, isključivanjem javne i dekorativne rasvete, i ove godine će ponovo utonuti u mrak.

Srbija je deo ove akcije od 2009. godine, a 2018. pridružilo nam se preko 200 partnera – gradova, opština, organizacija, institucija, škola i vrtića.

Više informacija o načinu učešća kao i ostale informacije zainteresovani mogu saznati na OVOM LINKU. (danubeogradu.rs)