Naslovna » Izlasci » Akcije » Svetski dan pantomime 2019 na Savskom vencu
Svetski dan pantomime: Danilo Kotlikov (foto: WMO / F. Stojanović)
Svetski dan pantomime: Danilo Kotlikov (foto: WMO / F. Stojanović)

Svetski dan pantomime 2019 na Savskom vencu

U petak, 22. marta, još jednom će biti obeležen Svetski dan pantomime i u Beogradu – na Savskom vencu.

Svetski dan pantomime se od 2011. godine obeležava u svetu svakog 22. marta na dan rođenja čuvenog francuskog pantomimičara Marsela Marsoa.

Inicijativu su pre osam godina pokrenuli Marko Stojanović iz Srbije, Ofer Blum iz Izraela i Žan Bernar Laklot iz Francuske i sada se Svetski dan pantomime obeležava u četrdesetak zemalja na četiri kontinenta.

Ove godine u Srbiji je obeležavanje Svetskog dana pantomime počelo 18. marta kada je Marko Stojanović održao besplatni masterklas pantomime studentima prve, druge i treće godine glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Druženje uz pantomimu

Tim povodom, u Beograd stižu i Acuši Kakumoto japanski reditelj, teatrolog i regionalni koordinator za Aziju Svetske organizacije pantomimičara i Danilo Koltikov, ukrajinski pantomimičar.

Na inicijativu Gradske opštine Savski venac na čijoj teritoriji je registrovana Svetska organizacija pantomimičara, u petak 22. marta od 12.00 do 14.00 u Svečanoj sali opštine će se održati „Druženje uz pantomimu“ sa decom oštećenog sluha iz škole „Stefan Dečanski“ koja se takođe nalazi na teritoriji GO „Savski venac“.

Sa decom će se družiti Danilo Kotlikov, Acuši Kakumoto i naš pantomimičar i predsednik Svetske organizacije pantomimičara Marko Stojanović.

Acuši Kakumoto i Marko Stojanović će 21. marta održati predavanja i radionice studentima pantomime na Nacionalnoj akademiji za filmsku i pozorišnu umetnost „Kristo Sarafof“ u Sofiji u Bugarskoj. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.