Naslovna » Izlasci » Festivali » 14. FIST u beogradskim pozorištima
14. FIST: Power to the children
14. FIST: Power to the children

14. FIST u beogradskim pozorištima

14. FIST – Festival internacionalnog studentskog teatra – biće održan na više lokacija u Beogradu od 10. do 17. maja 2019.

Pod temom „Samospoznaja“ selekciju glavnog takmičarskog programa čini jedanaest studentskih predstava iz Evrope koje su nastale u okviru nastavnog programa pozorišnih akademija.

To su predstave „Gays in space“ (VB), „I don’t care“ (Italija), „Home from above“ (Nemačka), „The little forest“ (Slovačka), „Escurial“ (Rusija), „Power to the children“ (Slovenija), „Ona je samo došla telefonirati“ (Hrvatska), „Dijete od pijeska“ (Hrvatska), „Antigona“ (BiH), „Elektra“ (Sarajevo, BiH) i „Shakespeare tribute band/Shakespeare party“ (Novi Sad, Srbija).

FIST produkcija

Organizatori, studenti Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture FDU su u cilju jačanja regionalne studentske saradnje sproveli i regionalni konkurs za dramski tekst koji će biti osnova za FIST produkciju, domaću studentsku predstavu koja će otvoriti festival.

Na konkurs je pristiglo 24 teksta iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a za najbolji, pobednički tekst odabran je dramski tekst „Sol na rane“ koji potpisuje autorka Tea Matanović, studentkinja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.Za dž

Predstavu je po ovom dramskom tekstu režirao Rastislav Ćopić, student pozorišne režije sa FDU, a premijera će biti izvedena na svečanom otvaranju FIST-a, 10. maja.

FISTić

U okviru FIST festivala, i ove godine, od 12. do 14. maja u Pozorištu lutaka „Pinokio“ biće održan dečiji pozorišni festival FISTić. Biće održane sledeće predstave:

  • Nedelja, 12. maj (18.00) Leto kad sam naučila da letim
  • Ponedeljak, 13. maj (11.00) Bela bajka
  • Utorak, 14. maj (11.00) Lekcija
  • Utorak, 14. maj (18.00) Nisam ja

14. FIST i na Trgu Nikole Pašića

Pored glavnog programa, FIST neguje i razvija svoje edukativne sadržaje koji će se ove godine većinski sprovoditi u okviru FIST LAB programa, za čije će se potrebe izgraditi montažni objekat na Trgu Nikole Pašića.

Na centralnom gradskom trgu će se tokom sedmodnevnog trajanja festivala održavati interaktivne radionice i predavanja iz oblasti dramskih umetnosti kao i peroformansi.

Edukativni program će činiti i radioničarski program „Dreg sistem“ koji pod temom „Samospoznaja“ povezuje pitanja identiteta i pozorišta baveći se dreg umetnošću.

Predstave će se izvoditi u eminentnim beogradskim pozorištima i institucijama kulture među kojima su Narodno pozorište, JDP, Zvezdara teatar, Atelje 212, Pozorište na Terazijama, SKC, Dom omladine Beograda, UK „Vuk Karadžić“, CZKD itd.

Odluku o nagradama doneće žiri koji čine mladi pozorišni profesionalci – reditelj Jug Đorđević, glumica Milica Sužnjević i dramaturg Dejan Prćić.

Ulaz na sve predstave je besplatan. (danubeogradu.rs)

14. FIST – program

Petak, 10. maj – Zvezdara teatar
20.00… Sol na rane – FIST produkcija, svečano otvaranje

Subota, 11. maj – BDP
Snaga deci / Power to the children – Academy of Theatre, Radio, Film and Television, Ljubljana

Nedelja, 12. maj – SKC
18.00… Antigona – Akademija umjetnosti iz Banja Luke

Nedelja, 12. maj – Dom omladine Beograda
21.00… Gejevi u svemiru – University of Roehampton

Ponedeljak, 13. maj – Bitef teatar
18.00… Dijete od pijeska – Akademija umetnosti iz Splita

Ponedeljak, 13. maj – JDP
20.30… Elektra – Akademija izvođačkih umetnosti iz Sarajeva

Utorak, 14. maj – Narodno pozorište
18.00… Ona je samo došla telefonirati – ADU Zagreb

Utorak, 14. maj – Pozorište na Terazijama
21.00… Mala šuma – Akademija umetnosti iz Banske Bistrice

Sreda, 15. maj – UK „Vuk Karadžić“
18.00… Eskorijal – Studentski teatar iz Jekaterinburga

Sreda, 15. maj – Bitef teatar
21.00… I don’t care – Piccola Compagnia Impertinente iz Fođe

Četvrtak, 16. maj – DKSG
18.00… Shakespeare Tribute Band – Akademija umetnosti Novi Sad

Petak, 17. maj – FDU, Scena „Mata Milošević“
20.00… Leons i Lena – FDU

Prateći program „Drama Queen“
Ovaj program sastoji se od više programskih celina sa fokusom na radionice, tokom kojih će polaznici u saradnji sa svojim mentorima, poznatim srpskim dreg kraljicama, izgraditi svoje dreg identitete na osnovu motiva iz istorije pozorišta i drame, koje će prezentovati na završnom performansu i izložbi.

UK „Stari grad“
4, 10, 11, 12. maj… radionice
23. maj (19.00) – 30. maj… otvaranje izložbe „Frasma Queens of FIST“

Dom omladine Beograda
16. maj (21.00)… Završni Drama Queens performans