Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija, Kofler, Beštić i Đurković
Beogradska filharmonija: šef dirigent Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija: šef dirigent Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija, Kofler, Beštić i Đurković

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc u Kolarčevoj zadužbini nastupiće sa Slobodanom Beštićem i Vesnom Đurković 19. aprila.

U Kolarčevoj zadužbini u petak od 20.00, orkestar, glumac Slobodan Beštić i sopran Vesna Đurković izvešće čuvenog „Egmonta“. Na sceni će biti i solo flautista Minhenske filharmonije – Mihael Martin Kofler.

Težište ovog programa je Betovenova scenska muzika „Egmont“, koja pruža publici retku priliku da čuje celokupnu muziku napisanu za Geteovu dramu.

U ulozi naratora je Beštić koji će preneti priču o herojstvu plemića iz 16. veka u borbi protiv španskih osvajača, a lirske momente dočarava sopran Vesna Đurković.

Delo pokazuje Betovenovu naklonost ka drami i sceni, a posebno fascinaciju Geteom. Međutim, njegovo stvaralaštvo nije odmah osvojilo pesnikovu naklonost. Posle kompozitorove smrti, Gete je, inače istinski obožavalac Mocarta, ipak napisao da će budućim generacijama Betoven biti poznatiji po svojoj muzici, nego on po svojoj poeziji.

Program otvara Sibelijusova „Finlandija“, a flautista Kofler izvešće atraktivan koncert za flautu Karla Nilsena, skandinavskog kompozitora. (danubeogradu.rs)