Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival francuskog filma u Beogradu
Festival francuskog filma - Varda By Agnes (YT screenshot)
Festival francuskog filma - Varda By Agnes (foto: YT screenshot)

Festival francuskog filma u Beogradu

Od 28. maja do 1. juna 2019. u Kombank dvorani biće održan Festival francuskog filma na kom će biti prikazana najaktuelnija dela francuske kinematografije.

Domaća publika biće u prilici da vidi selekciju od petnaest izvanrednih francuskih filmova, među kojima će biti i deo ekskluzivnih ostvarenja s ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu.

Organizatori manifestacije su Ambasada Francuske, Francuski Institut u Srbiji i MCF MegaCom Film.

Festival francuskog filma – Novi talas

Kuriozitet festivala biće i retrospektiva filmova nedavno preminule francuske umetnice Anjes Varde, začetnice jednog od najuticajnih pokreta kinematografije prošlog vela poznatog kao Novi talas.

Ova istaknuta rediteljka bila je gošća beogradskog FEST-a 1971, a njeni kratki dokmentarac „Crni panteri“ i film „Lavovska ljubav“, u kojem glumci igraju sami sebe prikazani su u okviru programa „Konfrontacije“ koji je osmislio srpski reditelj i scenarista Dušan Makavejev.

Ova dva filma biće prikazana na novoosnovanom Festivalu francuskog filma, a među izdvojenim delima Anjes Varde posetioci će moći će pogledaju i njen poslednji dokumentarni film „Varda By Agnes“, koji do sada nije prikazivan kod nas, a svoju premijeru je imao na Berlinalu ove godine.

Nepredvidiv dokumentarac fascinantnog pripovedača, ovaj film Anjes Varde baca svetlo na njen neobičan opus i isustvo kao reditelja kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući uvid u ono što je ona nazivala cinécriture.

Veza između francuske i srpske kinematografije

– Francuski institut godinama unazad radi na jačanju veza između francuske i srpske kinematografije. Osnivanje Festivala francuskog filma, nalik istoimenoj veoma uspešnoj manifestaciji od pre petnaestak godina, kao i potpisivanje sporazuma o koprodukciji, dodatno će ojačati i učvrstiti već veoma plodnu saradnju u toj oblasti između naše dve zemlje – istakla je Anne-Lorraine Vigouroux, ataše za kulturu Ambasade Francuske.

Festival francuskog filma će takođe doprineti novom statusu Srbije u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije – statusu pridruženog člana.

Uskoro ćemo objaviti program festivala. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.