Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival francuskog filma u Beogradu
Festival francuskog filma - Varda By Agnes (YT screenshot)
Festival francuskog filma - Varda By Agnes (foto: YT screenshot)

Festival francuskog filma u Beogradu

Od 28. maja do 1. juna 2019. u Kombank dvorani biće održan Festival francuskog filma na kom će biti prikazana najaktuelnija dela francuske kinematografije.

Domaća publika biće u prilici da vidi selekciju od petnaest izvanrednih francuskih filmova, među kojima će biti i deo ekskluzivnih ostvarenja s ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu.

Organizatori manifestacije su Ambasada Francuske, Francuski Institut u Srbiji i MCF MegaCom Film.

Gost Festivala biće francuski reditelj Erik Laven čiji će film „Bez filtera“ (Chamboultout/ No filter) otvoriti ovu kulturno-filmsku manifestaciju u prestonici.

Domaća publika imaće prilike da vidi i dva filma koja će biti prikazana na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, a to su „Laka devojka“ (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski i film „Sibil“ (Sibyl) rediteljke Žistin Triet koji će zatvoriti ovaj filmski događaj 1. juna od 19.30.

Među ostalim filmovima naći će se „Jaovo putovanje“ (Yao) reditelja Filipa Godoa, „Kazanova, poslednja ljubav“ (Casanova, Last Love) reditelja Benoa Žakoa, „Osećam se dobro“ (I Feel Good) reditelja Benoa Delepina i Gustava Kervena, „15 minuta rata“ (L’intervention/15 Minutes Of War) reditelja Freda Grivoa.

Festival francuskog filma – Novi talas

Kuriozitet festivala biće i retrospektiva filmova nedavno preminule francuske umetnice Anjes Varde, začetnice jednog od najuticajnih pokreta kinematografije prošlog vela poznatog kao Novi talas.

Ova istaknuta rediteljka bila je gošća beogradskog FEST-a 1971, a njeni kratki dokmentarac „Crni panteri“ i film „Lavovska ljubav„, u kojem glumci igraju sami sebe prikazani su u okviru programa „Konfrontacije“ koji je osmislio srpski reditelj i scenarista Dušan Makavejev.

Ova dva filma biće prikazana na novoosnovanom Festivalu francuskog filma, a među izdvojenim delima Anjes Varde posetioci će moći će pogledaju i njen poslednji dokumentarni film „Varda By Agnes„, koji do sada nije prikazivan kod nas, a svoju premijeru je imao na Berlinalu ove godine.

Nepredvidiv dokumentarac fascinantnog pripovedača, ovaj film Anjes Varde baca svetlo na njen neobičan opus i isustvo kao reditelja kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući uvid u ono što je ona nazivala cinécriture.

Veza između francuske i srpske kinematografije

– Francuski institut godinama unazad radi na jačanju veza između francuske i srpske kinematografije. Osnivanje Festivala francuskog filma, nalik istoimenoj veoma uspešnoj manifestaciji od pre petnaestak godina, kao i potpisivanje sporazuma o koprodukciji, dodatno će ojačati i učvrstiti već veoma plodnu saradnju u toj oblasti između naše dve zemlje – istakla je Anne-Lorraine Vigouroux, ataše za kulturu Ambasade Francuske.

Festival francuskog filma će takođe doprineti novom statusu Srbije u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije – statusu pridruženog člana.

Ulaznice za Festival francuskog filma mogu se kupiti na blagajni Kombank dvorane od petka 10. maja. Cene ulaznica su 400 dinara po projekciji u okviru glavnog programa, a za filmove Anjes Varde cena će biti simboličnih 100 dinara. (danubeogradu.rs)

Festival francuskog filma 2019 - preuzmite program! (460 downloads)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.