Naslovna » Izlasci » Film » Kinoteka i DKSG: Beograd – Holivud
Filmski program "Beograd - Holivud" (foto: Jugoslovenska kinoteka)
Filmski program "Beograd - Holivud" (foto: Jugoslovenska kinoteka)

Kinoteka i DKSG: Beograd – Holivud

Od 3. do 7. aprila u Kinoteci i od 8. do 13. aprila u Domu kulture „Studentski grad“ biće organizovan program „Beograd – Holivud“.

Filmska manifestacija počeće otvaranjem izložbe fotografija Slobodana Šijana „Vrtoglavica, foto-sekvence (1998-99)“ u galerijskom prostoru Jugoslovenske kinoteke i prikazivanjem Hičkokove „Vrtoglavice“ u Sali Makavejev.

Program je organizovan povodom stogodišnjice diplomatskih odnosa između Srbije i SAD, a priredio ga je Greg de Kjur, nezavisni kustos i pisac iz Los Anđelesa koji živi i radi u Beogradu.

Beograd – Holivud: američki filmovi sa srpskim predznakom

Program u Muzeju Kinoteke Greg de Kjur opisuje kao „reviju klasičnog holivudskog filma, sa srpskim predznakom“, napominjući da je Holivud oduvek predstavljao sastajalište kreativaca, kao i referentnu tačku za sineaste iz celog sveta, među kojima su i mnogi autori iz Srbije.

Beograd- Holivud predstavlja dugometražne filmove umetnika koji su pripadali obema kulturama – Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Tu su reditelj Slavko Vorkapić sa jugoslovenskim igranim filmom „Hanka“ (1955), kao i američkim filmom koji je on montirao „Zločin bez strasti“ (1934) u režiji Bena Hehta i Čarlsa Mekartura; zatim Stiv Tešić, scenarista „Četiri mangupa“ (1979) u režiji Pitera Jejtsa; reditelj Piter Bogdanovič – „Poslednja bioskopska predstava“ (1971) i „Mesec od hartije“ (1973).

Biće prikazani i filmovi u kojima je glumio Karl Malden – „Na dokovima Njujorka“ (1954) Elije Kazana i „Ispovedam se“ (1953) Alfreda Hičkoka, kao i „Džungla na asfaltu“ (1950) u kojoj je igrao Bred Dekster u režiji Džona Hjustona…

Program se nastavlja u DK „Studentski grad“ ciklusom predavanja koja će držati profesori Sonja Božić i Miša Nedeljković, umetnik Igor Simić i filmski kritičar i pisac Ivan Velisavljević. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.