Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar osamnaesti put na sajmu u Bolonji
Štand Kreativnog centra u Bolonji
Å tand Kreativnog centra u Bolonji

Kreativni centar osamnaesti put na sajmu u Bolonji

Ovog proleća, od 1. do 4. aprila, održava se 56. Međunarodni sajam knjiga za decu u Bolonji, na kome će učestvovati više od 1400 izlagača iz više od 70 zemalja.

Kreativni centar, koji ove godine obeležava 30 godina postojanja, učestvovaće osamnaesti put na toj najvažnijoj međunarodnoj manifestaciji kada je reč o knjigama za decu.

„Godinama izlažemo na sajmovima knjiga u Bolonji i u Frankfurtu. To su veliki poslovni sajmovi na kojima možete da vidite sve što se u svetu izdaje za decu. Mogu reći da se u tom mnoštvu naša kuća dosta dobro snalazi – svakako nismo najveći, ali smo prepoznatljivi. Jezik dobrih ideja i dobrih ilustracija je univerzalan. Ono što sigurno nisam očekivala kada smo počinjali jeste to da će naše knjige biti uspešne u svetu. Ne zato što nisam verovala u njih, već zato što je to tržište jedno nepregledno more. Kada odete na bilo koji inostrani sajam, vidite na hiljade predivnih knjiga, dobrih ideja i pitate se da li je moguće da i mi nađemo svoje mesto u tom moru. A eto, ispostavilo se da su naše knjige i tamo uspešne. Za 30 godina rada, više od 100 knjiga Kreativnog centra prevedeno je na preko 30 jezika“, ističe Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra.

Štand Kreativnog centra, kao i prethodnih godina, biće mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima i za prikazivanje novina u sopstvenoj produkciji, a urednici ove izdavačke kuće iskoristiće sajam da pronađu nove najbolje naslove za decu, one koje će sledeće godine prevesti i objaviti na srpskom jeziku kako bi deca imala priliku da na maternjem jeziku čitaju odabranu dečju literaturu.

Novo u ponudi Kreativnog centra u BolonjiTigi, vreme je za spavanje

Stranim izdavačima Kreativni centar pripremio je nekoliko novih izdanja…

  • Slikovnice Tigi, vreme je za spavanje i Tigi, hajdemo u šetnju u kojima će se najmlađi čitaoci upoznati s novim junakom Tigrićem Tigijem i na zabavan i podsticajan način steći dobre navike. Vrednost ovih vrhunski odštampanih kartonskih slikovnica s prozorčićima, pored njihove privlačnosti i edukativnosti, jeste i u tome što su delo domaćih autora – Simeona Marinkovića i Slavice Marković, pisaca popularnih dečjih knjiga, i Eveline Daneve Rajninger, veoma talentovane ilustratorke.
  • Dve nove kartonske slikovnice Pepeljuga i Princeza na zrnu graška koje su odličan izbor za prvi susret najmlađih s čuvenim bajkama. Tekst ovih bajki najmlađim čitaocima su prilagodili Simeon Marinković i Slavica Marković. Kratke i jednostavne rečenice prate živopisne ilustracije talentovanih domaćih ilustratorki – Manje Ćirić i Milice Radenković.
  • Nove knjige domaćih autora koje su namenjene početnicima u čitanju: Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca Vesne Ćorović Butrić sa ilustracijama Manje Ćirić, Baštovanov san Jasminke Petrović sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića i dve knjige iz edicije Princeza Sofija (Princezin zakon i Princezina medalja) Vesne Aleksić, koje je ilustrovala Bojana Stojanović.
  • Zbirku zadataka Imate li kefalo? profesora hemije Šimona A. Đarmatija. To je prva je od tri knjige namenjene svima onima koji vole izazove i rešavanje matematičkih problema. Čitaoci će u njoj pronaći kako neke stare i poznate matematičke zadatke tako i različite mozgalice. Za uspeh u rešavanju ovih zadataka dovoljno je osnovno matematičko znanje. Na kraju knjige nalaze se rešenja svih zadataka.

Najprevođenije knjige

Dve najprevođenije knjige su Seks za početnike Jasminke Petrović (ilustrator Bob Živković), i Knjiga za svaku devojčicu Violete Babić (ilustratorka Ana Grigorjev).

Oba naslova predstavljaju neku vrstu vodiča kroz osetljive teme odrastanja, a koliko dobro korespondiraju sa mladim čitaocima u svetu svedoči i to što je Seks za početnike poslužio kao predložak za nekoliko pozorišnih predstava, dok je Knjiga za svaku devojčicu prodata u velikom tiražu u svakoj zemlji u kojoj je prevedena.Imate li kefalo?

Fenomen: Popularna nauka

Strani izdavači visoko cene knjige Kreativnog centra iz oblasti popularne nauke, naročito u Kini, Južnoj Americi, Vijetnamu, Rusiji i Češkoj.

Fenomen koji traje više od jedne decenije su knjige Tomislava Senćanskog Mali kućni ogledi 1-4, koje se u Češkoj štampaju kao pojedinačne knjige, omnibus izdanje i elektronska knjiga. Još jedan veoma popularan serijal je Saznaj i probaj, namenjen uzrastu od 9 do 12 godina.

Prevedeni naslovi

Do sada je prevedeno više od 600 knjiga sa raznih jezika. Najviše prevoda ima sa engleskog (277), italijanskog (75), francuskog (100) i švedskog jezika (33). Samo u ediciji romana Svet je jedan prevedene su knjige iz 23 zemlje.

Na OVOM LINKU možete pogledati Katalog Bolonja 2019 na engleskom, koji je Kreativni centar pripremio stranim izdavačima.

Od 1963. godine Sajam knjiga za decu u Bolonji najveći je i najvažniji međunarodni događaj namenjen profesionalcima koji se bave knjigama za decu, dečjom literaturom i stvaralaštvom za decu.

Bolonjski sajam okuplja izdavače knjiga, autore, ilustratore, književne agente, televizijske i filmske producente, distributere, štampare, knjižare i bibliotekare. Oni se susreću svakog proleća u Bolonji kako bi videli nova izdanja velikog broja izdavača iz celog sveta, kupili i prodali autorska prava, pronašli ono što je najbolje u oblasti dečjeg izdavaštva, uspostavili nove kontakte, otkrili nove poslovne mogućnosti i razgovarali o poslednjim tokovima u izdavaštvu.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.