Naslovna » BG servis » Nova sezona akcije „Parkiraj i bicikliraj“

Nova sezona akcije „Parkiraj i bicikliraj“

Akcija „Parkiraj i bicikliraj“ ušla je u novu sezonu. Na Adi Ciganliji postavljeno je 110 novih bicikala za odrasle ali i – dečji bicikli.

JKP „Parking servis“ uveo je dečje bicikle koji će ubuduće biti sastavni deo ove akcije koja se održava već osam godina.

Ova akcija sprovodi se i na parkiralištima na Obilićevom vencu, kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ i Sava centra. Na Adi Ciganliji u ponudi je 400 bicikala, od kojih je stotinu za decu.

Broj korišćenja bicikala stalno je u porastu: 2017. bilo je 10.000 korišćenja, 2018. – 34.000 korišćenja, pa se i ove godine očekuje dobar odziv građana i gostiju prestonice.

Za jedan automobil koji se ovde parkira, što košta 150 dinara dnevno, mogu da se koriste dva bicikla za odrasle i dva bicikla za decu.

„Parkiraj i bicikliraj“ do 1. novembra

Direktor JKP „Parking servis“ Andrija Čupković je podsetio da će akcija „Parkiraj i bicikliraj“ trajati od danas pa sve do 1. novembra.

– Pozivamo sve građane da u još većem broju koriste bicikle koje smo nabavili i podsećamo da je ovu mogućnost moguće iskoristiti i na parkiralištima na Obilićevom vencu, kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ i Sava centru. Zato pozivam vozače da parkiraju svoja vozila i koriste alternativne vidome prevoza – kazao je Čupković.

U ovogodišnjoj osmoj sezoni akcije „Parkiraj i bicikliraj“, „Parking servis“ je obezbedio za korisnike i 100 dečjih bicikala i to 50 za devojčice i 50 za dečake. Bicikli su namenjeni za uzrast školske dece, koji znaju da voze bez pomoćnih točkova.

Korisnici bicikle mogu da preuzmu na privremeno korišćenje svakog dana od 9.00 do 21.00. I ove godine, najveći broj bicikala sugrađanima biće na raspolaganju na parkiralištu „Ada Ciganlija“.

***

U okviru pešačke zone u centru Beograda u pripremi je „vrabac servis“ koga čine četiri električna autobusa za po osam putnika, namenjenu građanima koji tu žive. Korišćenje će biti besplatno. (Beoinfo)