Izdvajamo
Naslovna » BG svaštara » Promocije » Orah – investicija za budućnost!

Orah – investicija za budućnost!

Dobro je poznato da uzgajanje oraha donosi odlične prihode voćarima u Srbiji, međutim domaće tržište još uvek pati od nedostatka plodova oraha i samih zasada, tj. vlastita proizvodnja nije na nivou zadovoljavajuće. Kao rezultat toga tu je poprilično visoka cena ploda oraha koja ima tendenciju da raste u narednom periodu – pokazuju svi parametri iz oblasti poljoprivrede i ove njene grane. U periodu praznika koji su pred nama cena oraha po kilogramu zna da bude i drastično veća od regularne jer je i potražnja povećana, a odlična zarada može da se ostvari i izvozom oraha na regionalna tržišta i tržišta zapada.

Kako god da se okrene računica ide u prilog uzgajanju oraha zbog čega i ne čudi to što se sve više mladih poljoprivrednika koji imaju zemlju, a ne žele mnogo da rade odlučuje da posade upravo orahe. Konkretno sa hektara zasada, bez mnogo ulaganja, kroz nekoliko godina mogu računati na prihod od 10000 eura za 12 meseci, a cifra može biti i veća kada stabla oraha dostignu maksimalnu rodnost.

Najlepši deo o priči o uzgoju oraha je da sami zasadi ne zahtevaju ni mnogo vode, niti preterano prskanje preparatima. Najviše rada potrebno je u pripremi sadnje i samoj sadnji, odnosno u prvoj i drugoj godini. Prvi rod se očekuje u četvrtoj, a pun posle deset godina – sve ostalo može biti jedna sjajna priča.

Na predstojećem 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu koji će se održati od 11 – 17. maja 2019. biće prostora i za priče o orahu. Svi zainteresovani moćiće na štandu kompanije Chandler Waltree da dobiju prave informacije vezane za nabavku sadnica oraha, uzgoj i održavanje, ali i odlične preporuke kako pokrenuti biznis sa uzgojom oraha i u kom pravcu ga voditi.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.