Naslovna » BG svaštara » Politika » Protest „Jedan od pet miliona“, 6. april 2019.
Protest "Jedan od pet miliona" (foto: poceloje.rs)
Protest "Jedan od pet miliona" (foto: poceloje.rs)

Protest „Jedan od pet miliona“, 6. april 2019.

U subotu, 6. aprila 2019, biće organizovan novi protest „Jedan od pet miliona“ (#1od5miliona) u Beogradu.

Ovoga puta okupljanje je ispred Vlade Srbije, a protestanti će ići ulicom Kneza Miloša i Bulevarom kneza Aleksandra Karađorđevića do RTV Pink.

Studentski protest „#1od5miliona“

Počeloje.rs prenosi da će velika studentska šetnja pod sloganom „#1od5miliona“ biće održana u subotu 6. aprila od 16.00, a okupljanje studenata i građana planirano je kod Studentskog grada na Novom Beogradu.

Šetnji će prethoditi kraći di džej nastup muzičara i autora velikog protestnog hita „Barbara – The Singing Bot“, Sevdahbaby, a prisutnima će se obratiti profesor Oliver Tošković.

Studenti objašnjavaju zašto se ide u šetnju…

„Mladi ne smeju biti teret ovoj državi, u kojoj za njih nema posla bez partijske knjižice. U kojoj se diploma stiče novcem, a ne trudom i radom. Studenti, koji još uvek nisu ni advokati, ni lekari, ni profesori, ni inženjeri, ni novinari, ni naučnici, oni su generatori promena, iskra koja može i mora promeniti društvo na bolje… Mladi ne smeju više biti oni koji nakon sticanja diplome čekaju vizu za inostranstvo, već jedina budućnost Srbije“.

Protestna šetnja će krenuti od Studentske ulice do ulice Pariskih komuna odakle će se preko bulevara Mihajla Pupina uputiti ka Brankovom mostu, i dalje nastaviti Brankovom ulicom, Zelenim vencom, Prizrenskom ulicom onda ići preko Terazija, ulicom kralja Milana, kralja Miloša i pridružiti se ostalim protestantima kod Vlade.

Najavljeni protesti

U Novom Sadu će najverovatnije 11. aprila (umesto najavljenog 12. aprila, kada se održava protest „Jedan od pet miliona“) biti organizovan skup u okviru kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića „Budućnost Srbije“.

Organizatori protesta „#1od5miliona“ pozvali su građane iz cele Srbije da se 13. aprila okupe u Beogradu kako bi „iskazali svoje nezadovoljstvo kao i stav zbog koga već četiri meseca hrabro i dostojanstveno šetaju“.

Najavljeno je i okupljanje koje organizuje SNS u Beogradu 19. aprila.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević izjavio je za Blic da trkanje vlasti sa opozicijom u broju ljudi na mitinzima neće doneti sreću ni narodu ni državi:

– Predsednik Aleksandar Vučić bi trebalo da bude predsednik svih građana, a ne da ih poziva jedne na druge. S druge strane, opozicija bi 13. aprila trebalo da insistira i istraje na osnovnim zahtevima, a to su demokratski i fer izborni uslovi. Ukoliko prethodno vlast ne povede dijalog o tim uslovima – kaže Milivojević.

Protest „Jedan od pet miliona“ – zahtevi

1. „Rastuće nasilje“:
• otkrivanje nalogodavaca i napadača na Borka Stefanovića;
• otkrivanje nalogodavaca i napadača na novinara Milana Jovanovića iz Grocke;
• otkrivanje nalogodavaca i ubica Olivera Ivanovića;
• smena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

2. Sloboda medija:
• objektivno izveštavanje RTS-a o protestu;
• pet minuta na javnom servisu za organizatore protesta;
• jednaku zastupljenost političkih aktera na javnom servisu;
• smene direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

3. Objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.