Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Roman Simović i Vadim Holodenko u Kolarčevoj zadužbini
Roman Simović
Roman Simović

Roman Simović i Vadim Holodenko u Kolarčevoj zadužbini

Slavni violinisita Roman Simović nastupiće uz pijanistu Vadima Holodenka na koncertu u subotu, 13. aprila od 20.00, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Program konceta 13. aprila obuhvata dela Šimanovskog, Šuberta, Isaja, Prokofjeva i Sen-Sansa. Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca.

Ovo je poslednji koncert u tekućoj sezoni iz ciklusa „Kolarac tvoj svet muzike“ koji organizuje Centar za muziku Kolarčeve zadužbine.

Roman Simović – ukratko

Briljantna virtuoznost Romana Simovića, talenat koji pleni i bezgranična maštovitost u interpretaciji, vode ga na svetske pozornice kao što su Boljšoj sala Moskovskog konzervatorijuma, Marinski u Sankt Peterburgu, Rahmanjinova koncertna dvorana u Moskvi, Grand opera u Tel Avivu, Viktorija hol u Ženevi, Art centar u Seulu, Rudolfinum hol u Pragu i mnoge druge.

Strings magazin opisuje Romana Simovića kao muzičara koji se izdiže iznad tehničkih potreba posla te on sam postaje sredstvo za potrebe muzike, dok ga Gardijan opisuje kao onog koji pokazuje zadivljujuću raznolikost u kompozicijama koje izvodi, a koje istovremeno oduzimaju dah.

Simović je osvajao nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima. Veoma tražen kao umetnik, Roman Simović učestvuje i na brojnim festivalima.

U sezoni 17/18 Roman Simović je objavio kompakt disk sa koncertima Čajkovskog i Glazunova sa orkestrom Marinskog i pod upravom Valerija Gergijeva za etiketu Mariinski, kao i Paganinijeva 24 kaprisa za LSO live label.

Vadim Holodenko – ukratko

Vadim Holodenko, dobitnik prestižne zlatne medalje i svih specijalnih nagrada na Četrnaestom međunarodnom pijanističkom takmičenju Van Kliburn Kliburn pojavio se kao jedan od muzički najdinamičnijih i tehnički najtalentovanijih izvođača svoje generacije, čije su interpretacije ocenjene kao „besprekorne, zanimljive i živahne, ali i nešto više: maštovite“ (Cleveland Plain Dealer).

Razvio je međunarodnu karijeru širom Evrope, Azije i Severne Amerike. (danubeogradu.rs)