Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » XI Dani harmonike: Koncert laureata festivala i Jurija Šiškina
XI Dani harmonike: Jurij Šiškin
XI Dani harmonike: Jurij Šiškin

XI Dani harmonike: Koncert laureata festivala i Jurija Šiškina

U utorak, 16. aprila od 20.00, u Ustanovi Guarnerius nastupiće laureati festivala i Jurij Šiškin u okviru manifestacije XI Dani harmonike.

Ulaz je slobodan.

Festival Dani harmonike je muzička manifestacija koja promoviše i afirmiše harmoniku i kulturno-muzičko stvaralaštvo u regionu. Pored koncerata, seminara i stručnih predavanja, u okviru festivala organizuje se takmičenje solista na harmonici, kamernih sastava i orkestara koje ocenjuje međunarodni stručni žiri, sastavljen od renomiranih i u praksi dokazanih muzičkih pedagoga i izvođača iz više zemalja.Za dž

Festival Dani harmonike prvi put je održan u Ugljeviku (BiH) 2009. godine, a tokom svog razvoja festival se umetnički i geografski širio, tako da su se koncertne festivalske aktivnosti održavale i u Bijeljini od 2010. godine, a ubrzo i u Bogatiću i Beogradu, tako da je to jedan od retkih festivala koji se održava u dve države.

Jurij Šiškin je zaslužni umetnik Rusije, solista Rostovske državne filharmonije, rođen 1963. godine u Azovu (Rostovska oblast).

Laureat je međunarodnih takmičenja u Nemačkoj, Americi, Italiji. Jurij Šiškin spada među najpopularnije muzičare sadašnjice.

U njegovom repertoaru su dela Bramsa, Handoškina, Glazunova, Prokofijeva, Stravinskog, Musorgskog, Čajkovskog, Sen-Sansa, Vebera, Bizea, Pijacole i drugih.

Organizuje festivale i koncerte koji popularizuju harmoniku, drži predavanja i master-klasove u najvećim svetskim gradovima, nastupa kao koncertni izvođač u različitim regijama Rusije, takođe i na međunarodnim festivalima i takmičenjima. Snimio je osam kompakt-diskova.

O izvođačkoj umetnosti Šiškina najtačnije je govorio V. Gudi: „To je sinteza strasti, neograničenog tehničkog savršenstva, emocionalnog magnetizma i iskrenosti! Svoje interpretacije on crpi iz onih visina nadahnuća, gde možda počiva muzika, i gdje se rađa i odakle dolazi sama lepota“. (danubeogradu.rs)