Naslovna » Izlasci » Film » XX Međunarodna smotra arheološkog filma
Međunarodna smotra arheološkog filma
Međunarodna smotra arheološkog filma

XX Međunarodna smotra arheološkog filma

Od 2. do 9. aprila u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu biće održana XX Međunarodna smotra arheološkog filma.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Arapska Republika Egipat, čiji filmovi Manastir Svetog Antonija, Abu Simbel i Karnak otvaraju ovogodišnju smotru.

U program je ove 2019. godine uvršteno ukupno 42 filma iz 12 zemalja – Egipta (5), Rusije (3), Nemačke (2), Italije (4), Španije (4), Ukrajina (1), Belgija (1), Grčke (2), Mađarske (2), Škotske, Ujedinjeno Kraljevstvo (1), Crne Gore (1) i Srbije (16).

Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija.

Smotra arheološkog filma: najnovija istraživanja

Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu.

Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima prestižnog Festivala arheološkog filma u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Tokom trajanja Smotre biće priređena i izložba fotografija sa fotokonkursa koji je organizovao Narodni muzej „Arheološka fotografija – spoj prošlosti i budućnosti“.

Filmske projekcije će počinjati svaki danom u 20.00 u Atrijumu Narodnog muzeja, a ulaznice se mogu kupiti na muzejskoj biletarnici.

Narodni muzej u Beogradu XX Međunarodnu smotru arheološkog filma organizuje u saradnji sa Ambasadom Egipta, Ruskim domom, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskom fondacijom za kulturu, Mađarskim kulturnim centrom, Ambasadom Ukrajine, Ambasadom Belgije kao i samostalnim autorima iz Škotske (UK), Crne Gore i Srbije. (danubeogradu.rs)