Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Finale ciklusa „Mrakobes“
Beogradska filharmonija i Danijel Rajskin (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Danijel Rajskin (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Finale ciklusa „Mrakobes“

U petak, 31. maja od 20.00, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine nastupiće Beogradska filharmonija sa dirigentom Danijelom Rajskinom.

Na programu je finale filharmonijskog ciklusa „Mrakobes“ i moćna kombinacija dela Šostakoviča, Šnitkea i Čajkovskog. Kao solista sa orkestrom se prvi put predstavlja violistkinja Tatjana Mazurenko.

Poslednjim koncertom u ovom ciklusu, mračna strana lјudskog postojanja dostiže svoju muzičku kulminaciju.

Program otvara svita iz opere „Ledi Magbet Mcenskog okruga“ Šostakoviča, po priči o mladoj ženi preljubnici koja ubija svog supruga, njegovog oca i nećaka. Interesantno je što je Šostakovič glavnu junakinju pretvorio u svojevrsnu feminističku heroinu koja te zločine čini u cilju sopstvenog oslobađanja od muške dominacije.

Jedno od izvođenja ovog dela na kome je prisustvovao Staljin i revoltirano ga napustio, odvelo je kompozitora u duboki mrak narednih 25 godina u kojima je bio odbačen.

Nesrećne životne okolnosti obeležile su i nastanak Koncerta za violu Alfreda Šnitkea, na kome je kompozitor radio u prelomnom periodu svog života.

Ova kompozicija je odmah doživela veliki uspeh, delom i zbog čuvenog Jurija Bašmeta kome je posvećena. Zajedno sa Beogradskom filharmonijom, publika će imati priliku da čuje Tatjanu Mazurenko, jednu od vodećih violistkinja današnjice kao i njen prepoznatljivo izražajan stil.

Koncert zaokružuje Četvrta simfonija Čajkovskog, zvana „Sudbinska“. Rad na njoj autor je započeo u poslednjim mesecima braka i predstavlјa njegovu borbu sa seksualnom opredelјenošću i depresijom. Zato čitavim delom provejava metafora sudbine, te fatalne snage koja nas onemogućava da dostignemo sreću.

Sto ulaznica za program snažne tematike biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.