Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Poslednje Ašikovanje
Beogradska filharmonija: Fabris Bolon (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija: Fabris Bolon (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Poslednje Ašikovanje

Beogradska filharmonija zajedno sa dirigentom Fabrisom Bolonom, priređuje poslednji koncert iz ciklusa Ašikovanje.

U petak, 10. maja od 20.00, u Kolarčevoj zadužbini na programu će biti dela Smetane i Šenberga, a orkestru se pridružuje pijanista Anti Sirala u izvođenju čuvenog Grigovog Klavirskog koncerta.

Ljubavne teme u muzici zaokružuju dela tri sasvim različita autora.

Čuvena komična opera Prodana nevesta, B. Smetane, govori o pobedi prave lјubavi nad ugovorenim brakom, a njena uvertira se zbog svoje popularnosti često izvodi koncertno.

Meterlinkovo ostvarenje Peleas i Melizanda, izazvalo je pravu fascinaciju koja se kod mnogih umetnika širila kao virus. Tako je i Šenberg komponovao svoje simfonijsko delo sa istom tematikom. U pitanju je tragična priča, lјubavni trougao, između Melizande, Peleasa i njegovog polubrata, Goloa.

Između komičnog i tragičnog tona nalazi se apsolutni hit pijanističke literature, čuveni Koncert za klavir i orkestar E. Griga – predstavnika romantizma na nordijski način.

Publika će čuti jednog od najboljih pijanista svoje generacije, finskog muzičara Antija Siralu, koji prvi put nastupa sa Beogradskom filharmonijom. Aktivan je i kao resitalista i kamerni muzičar, a sasvim slučajno se oprobao i u ulozi dirigenta! Jednom prilikom zamoljen je da uskoči umesto dirigenta, pa je pored sviranja, sa svog mesta za klavirom i dirigovao orkestrom.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19č na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.