Naslovna » Izlasci » Akcije » Besplatne šetnje u okviru BINA 2019
BINA 2019 - besplatne šetnje: Zgrada Tanjuga (PRIZAD)
BINA 2019 - besplatne Å¡etnje: Zgrada Tanjuga (PRIZAD)

Besplatne šetnje u okviru BINA 2019

Kao i prethodnih godina, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2019, organizuje besplatne šetnje po Beogradu i okolini.

Kao poseban prateći program ove manifestacije biće i dva specijalna izleta: u Novi Sad i Pančevo.

Ove godine, BINA vas vodi kroz aleje Novog groblja, staro jezgro Zemuna, naselje Cerak Vingoradi, zgrade Radio Beograda, Tanjug-a, Jugoslovenske Udružene banke Huga Erliha, a upoznaće vas i sa ženama u arhitekturi između 1900. i 1960. godine, kao i jevrejskim nasleđem u Beogradu.

Izlet u Novi Sad pod nazivom „Arhitekta Aleksandar Stjepanović – Prostori obrazovanja / Novi Beograd – Novi Sad“ zakazan je za nedelju, 19. maj, dok će se poseta Pančevu organizovati 26. maja.

U nedelju, 12. maja na programu su tri šetnje: „Alejama Novog groblja – Vojna groblja“ koju vodi Violeta Obrenović, „Žene u arhitekturi između 1900. i 1960“, koju vode Milena Zindović i Marija Pavlović i „Arhitektura i sećanje: jevrejsko nasleđe u Beogradu“ koju vodi Milica Rožman.

Besplatne šetnje – jedinstvena prilika za zaljubljenike u Beograd i arhitekturu!

BINA 2019 - besplatne šetnje: Novo groblje
BINA 2019 – besplatne šetnje: Novo groblje

Novo groblje predstavlja istorijsko-spomenički memorijal od posebnog značaja za nacionalnu istoriju i kulturu. Ove godine pažnja će biti usmerena na vojna groblja koja su inače zatvorena za javnost, te će posetioci imati jedinstvenu priliku da obiđu austrougarsko, francusko, italijansko i bugarsko vojno groblje.

U okviru programa šetnje „Žene u arhitekturi„, proći će se pored znamenitih objekata iz prve polovine 20. veka, do 1960, čiji su autori žene.

Šetnja „Arhitektura i sećanje: jevrejsko nasleđe u Beogradu“ predstaviće osnovnu topografiju jevrejskog nasleđa, čije se prisustvo u Beogradu beleži još od 16. veka.

U utorak, 14. maja, na programu je šetnja „Zgrada Radio Beograda“ koju vodi Snežana Ristić, dan kasnije kroz Jugoslovensku Udruženu banku Huga Erliha vodi Tanja Damljanović Konli, a u četvrtak, 16. maja, Snežana Ristić vodi kroz zgradu Prizada (Tanjug-a).

Šetnja kroz Erlihovu banku ima za cilj da upozna sa jednim od prvih modernistički-koncipiranih poslovnih objekata izgrađenih u Kraljevini Jugoslaviji.

Od 1947. Radio Beograd je u zgradi na uglu Svetogorske i Hilandarske ulice. Zgrada je poznata kao Zanatski dom što je do Drugog svetskog rata i bila.

Četiri godine posle izgradnje Zanatskog doma (današnjeg Radio Beograda), arhitekta Bogdan Nestorović 1937. godine opet dobija na konkursu mogućnost da projektuje i realizuje još jednu multifunkcionalnu i urbanistički intrigantnu zgradu – administrativni objekat Privilegovanog izvoznog akcionarskog društva (PRIZAD). Tokom okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu tu je bio smešten Gestapo, a od šezdesetih godina prošlog veka Tanjug – Telegrafska agencija nove Jugoslavije.

Za ponedeljak, 20. maj, zakazana je šetnja kroz staro jezgro Zemuna koju vodi Aleksandra Dabižić, a poslednja šetnja na ovogodišnjem programu, koju vodi Ivana Vesković – Naselje Cerak Vinogradi, zakazana je za 24. maj.

Istorijski razvoj starog jezgra Zemuna, od formiranja u prvoj polovini 18. veka do danas, pokazuje prirodni kontinuitet nastajanja, širenja i definitivnog oblikovanja urbanističke celine, sa svim elementima koji održavaju složene društvene odnose, strukturu populacije, privredna kretanja, kulturne prilike, socijalne mogućnosti i, uopšte, totalitet urbanog života u rasponu od dvesta pedeset godina.

Stambeno naselje Cerak vinogradi izgrađeno je u periodu od 1978. do 1985. godine na prostoru bez nasleđenih urbanističkih slojeva. Izvedeno je po projektu arh. prof. Darka Marušića, arh. Milenije Marušić i dr Nedeljka Borovnice. Ove godine je zbog očuvanosti originalne strukture i arhitekture proglašeno za kulturno dobro i time postalo prvi stambeni kompleks u Srbiji koji je u celosti stavljen pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Šetnje van Beograda

BINA 2019 - besplatne šetnje: Izlet u Pančevo
BINA 2019 – besplatne šetnje: Izlet u Pančevo

Izlet pod nazivom „Arhitekta Aleksandar Stjepanović – Prostori obrazovanja / Novi Beograd – Novi Sad“ zakazan je za nedelju, 19. maj, a vodiće ga Jelica Jovanović i Sonja Jankov.

Šetnja će početi u Bloku 22, ispred kombinovane dečije ustanove – danjašnjeg vrtića Zeka, zatim preko centra mesne zajednice do pešačke pasarele ka Bloku 23 i osnovnoj školi Sedam sekretara SKOJ-a, današnjoj školi „Laza Kostić“ i KDU „Pčelica“ i „Leptirić“, a zatim duž Autoputa kroz Beograd prema Bloku 39 i Fakultetu dramskih umetnosti, te nastaviti ka Novom Sadu i Filozofskom fakultetu.

Kroz fenomene vezane za prelazak grada preko Save i zaboravljenu terminologiju, biće predstavljen opus profesora Stjepanovića uz priču o mehanizmima koji su rezultirali takvom arhitekturom: o konkursnoj praksi, laboratoriji stanovanja, ulozi univerziteta u planiranju gradskih centara i kasnijem napuštanju ovog načina planiranja i razvoja gradova.

Izlet u Pančevo koji vodi Aleksandar Stanojlović, pod nazivom „Pančevo, priče o građevinama i građanima„, zakazan je za nedelju, 26. maj, i obuhvata obilazak centra Pančeva, tri trga, građevine, spomenike i urbani dizajn, jedan napušteni urbanistički projekat iz šezdesetih, Muzej Stari magistrat i novu opštinu, industrijske spomenike i priče o znamenitim građanima, Đorđu Vajfertu, Urošu Prediću, Mihajlu Pupinu i Nebojši Glogovcu.

Poseban utisak ostavlja poseta manastiru Vojlovica i kontrast srednjovekovne i barokne arhitekture i neposrednog futurističkog okruženja Rafinerije nafte.

Četrnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2019 održava se pod sloganom „Pozitivno/Aktivno„, i kroz različite formate – izložbe, predavanja, performanse i instalacije, predstavlja savremenu arhitektonsku praksu koja nastaje u potpuno drugačijem društvenom, političkom i tehnološkom kontekstu, a čije su osnovne karakteristike: brzina, diktat kapitala, fleksibilnost i transdisciplinarnost.

Više o manifestaciji BINA 2019 pročitajte na OVOM LINKU. (danubeogradu.rs)