Naslovna » Izlasci » Akcije » Dan pobede nad fašizmom: Svečani marš „Besmrtni puk“

Dan pobede nad fašizmom: Svečani marš „Besmrtni puk“

Svečano obeležavanje Dana pobede nad fašizmom biće upriličeno 9. maja uz počasni marš „Besmrtni puk“ u centru Beograda.

Dan pobede Grad Beograd organizuje u saradnji sa Ambasadom Rusije i gradom Moskvom, uz podršku ruskih i domaćih nevladinih organizacija i udruženja.

Planirana je velika vojna parada u Nišu, a u Beogradu će biti položeni venci na Groblju oslobodilaca Beograda i Spomeniku sovjetskim veteranima na Avali. Gosti manifestacije su ruski zvaničnici.

Istog dana, 9. maja od 18.00, Evropski pokret u Srbiji postaviće štand povodom Dana pobede na Cvetnom trgu, dok će na istom mestu od 20.00 biti priređena besplatna projekcija filma „Čarobne noći“ italijanskog reditelja Paola Vercija iz 2018. godine.

Svečani marš „Besmrtni puk“ krenuće iz Ruzveltove ulice kod Spomen parka oslobodiocima Beograda pa Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine Grada Beograda, gde će biti održan svečani koncert i projekcija filma „Balkanska međa“.

Na koncertu koji je pripremio Ruski dom nastupiće istaknuti ruski i srpski umetnici i ansambli: Nadežda Krigina, Jan Osin, državni akademski ansambl „Rusija – Ljudmila Zikina“, orkestar Moskovskog kadetskog muzičkog korpusa (Rusija), Ivan Bosiljčić, KUD „Lola“ i drugi.

Organizatori manifestacije UO fondacija „Besmrtni puk“ pozivaju učesnike svečane šetnje da ponesu fotografije svojih rođaka koji su učestvovali u odbrani Srbije u Prvom svetskom ratu, borili se protiv fašističke okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, fotografije onih koji su se devedesetih borili u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i onih koji su branili Jugoslaviju od NATO agresije 1999. godine.

Dan pobede i marš „Besmrtni puk“ – program

Četvrtak, 9. maj 2019.
Ruzveltova, 17.00… početak šetnje
Plato ispred Skupštine grada, 17.30… koncert
Plato ispred Skupštine grada, posle koncerta… film „Balkanska međa“

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.