Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Analogno/Digitalno“ u Muzeju nauke i tehnike
Izložba "Analogno/Digitalno" u Muzeju nauke i tehnike
Izložba "Analogno/Digitalno" u Muzeju nauke i tehnike

Izložba „Analogno/Digitalno“ u Muzeju nauke i tehnike

Do 30. juna u Muzeju nauke i tehnike biće otvorena izložba „Analogno/Digitalno“, posvećena fenomenima analognog i ditalnog.

Autor Saša Šepec, kustos Muzeja, kaže da živimo u vremenu „kompjuterske revolucije“, u „informatičkom dobu“, u vremenu sveopšte „digitalizacije“ i dodaje:

– Muzika koju slušamo je digitalna; televizija je digitalna; naše fotografije takođe. Komuniciramo putem mobilnih telefona koji su digitalni uređaji; državna i službena dokumentacija se digitalizuju, naše lične karte, vozačke dozvole i zdravstvene knjižice dobijaju čipove… Digitalizacija ima veze sa računarima koji se ugrađuju u sve više predmeta sa kojima smo svakodnevno u kontaktu. Računar u telefonu, u automobilu, u frižideru, u odeći i obući.“Pametne“ kuće, „pametni“ gradovi, „pametno“ društvo. Ako je digitalna tehnologija postala sveprisutna, stiče se utisak da je nešto što zovemo „analogna“ tehnologija naprosto ono što je prethodilo i kao zastarelo, otišlo u istoriju. U muzej. Na određeni način to i jeste tako, mada, kako ćemo nastojati da pokažemo, ne sasvim. Šta su analogna i digitalna tehnologija? Otvorićemo više pitanja nego što ćemo pronaći odgovora.

Postavkom „Analogno/digitalno“ autor se bavi jednom u osnovi inženjerskom razlikom, koja je potekla iz tehnološkog razvoja računarstva, da bi vremenom, usvojena od strane kibernetike, potom i kognitivnih nauka, postala kulturna razlika, koja na određeni način opisuje ono što zovemo informatičkim dobom, ili procesom digitalizacije. Retroaktivno, ona označava razliku između dva načina računanja, ili razliku između merenja i računanja.

Izložba o ovoj pojmovnoj razlici govori prevashodno putem predmeta, iz muzejskog fonda, i artikuliše temu kroz sedam celina: „Analogije“, „Od analognog ka digitalnom“, „Merenje/računanje“, „Kibernetika“, „Mediji i informacija“, „Ulaz/izlaz: kod“ i „Interfejs: od digitalnog ka analognom“.

Izložbu u Galeriji 51, u Muzeju nauke i tehnike (Dobračina 51) otvorio je prof. dr Miomir Mijić.

Osim ponedeljkom, Muzej je otvoren svakog dana od 10.00 do 20.00. Osim ove izložbe moguće je videti i stalne postavke „Drugi krug“, „Dečji muzej“ i „Naučni centar“. Cena ulaznice za pojedinca je 200 RSD, a za decu do sedam godina ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.