Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Sajam tehnike 2019: Vreme je za nove tehnologije
Sajam tehnike 2019: Vreme je za nove tehnologije
Sajam tehnike 2019: Vreme je za nove tehnologije

Sajam tehnike 2019: Vreme je za nove tehnologije

U pet hala Beogradskog sajma, od 21. do 24. maja 2019, biće održan Sajam tehnike pod sloganom „Vreme je za nove tehnologije“.

Najveći, najznačajniji i najreprezentativniji regionalni razvojno-tehnološki događaj te vrste u ovom delu Evrope, 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, predstaviće se svom svojom sadašnjom i istorijskom veličinom.

Tehničko-tehnološka ostvarenja demonstriraće i promovisaće više od 600 direktnih i indirektnih izlagača, proizvodnih ili projektantskih kompanija, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, start-up projekata i inovativnih pojedinaca iz tridesetak zemalja. Oko polovine ukupnog broja izlagača dolazi iz inostranstva.

O interesovanju za ovaj sajamski događaj, međunarodni integrator i oslonac privredne saradnje na polju tehnike, tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija u ovoj oblasti, govori i predsajamska „borba za prostor“, za koji je konkurisalo čak 30 odsto više stranih kompanija nego domaćih.

Primetna je veća zainteresovanost firmi iz Kine za promociju opreme i mašina na sajmu. Ruska Federacija na najvišem nivou predstavlja domete i istraživanja svojih najuglednijih instituta u oblasti budućih efikasnih tehnologija. Premijerno nastupaju izlagači iz Finske i nekoliko uvozno-izvoznih kompanija iz Egipta. Sigurne su i nacionalne izložbe i grupni nastupi izlagača iz Češke, Austrije, Slovačke, Slovenije, Turske.

Sajam tehnike: Industrija 4.0

Ključna izlagačka tematska oblast je i ovog puta globalni tehnološki trend – promocija Industrije 4.0 kroz digitalne tehnologije, kompletnu digitalizaciju svih proizvodnih procesa i poslovno umrežavanje.

O značaju Industrije 4.0 i automatizacije procesa govori i činjenica da najviše izlagača dolazi iz oblasti „Integre“, sajamskog sektora posvećenog numerički upravljanim mašinama alatkama (CNC), obradnim centrima, alatima i sistemima alata.

Po ovogodišnjoj zastupljenosti sledi grupacija iz oblasti industrijske elektronike i mernih uređaja, te termotehnika i elektroenergetika. Zapaženo je i povećanje interesa za izložbenim prostorom u oblasti materijala i komponenti za industriju (polugotovi i gotovi proizvodi), tehnologija i opreme za pripremu i prečišćavanje vode, ali i sistema i komponenti za pakovanje i ambalažu.

Sami izlagači predstaviće u svojim izlagačkim programima više od 100 inovacija i noviteta, najviše sektorima 3D tehnologija, robotike, CNC mašina, primene laserskih tehnologija, obrade plastike, automatizacije proizvodnih procesa, mernih instrumenata, alata… Pri tome, oko polovine prijavljenih inovacija odnosi se na domaće firme.

Gotovo svi najvažniji državni i obrazovni činioci u promociji inovacija i naučnih, tehničko-tehnoloških istraživanja – od Ministarstva nauke, tehnologije i tehnološkog razvoja, preko Fonda za inovacionu delatnost, Centra za promociju nauke ili Naučno-tehnološkog parka, do najznačajnijih obrazovnih i naučno-istraživačkih instituta i institucija – daće svoj pečat i u izlagačkom i u okviru izuzetnog stručnog pratećeg programa Sajma tehnike.

Sajam tehnike 2019 – info

  • Naziv događaja: 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća
  • Mesto održavanja: Beogradski sajam – hale 1, 1A, 2, 3, 3A
  • Adresa: Bulevar vojvode Mišića 14
  • Vreme održavanja sajma: 21-24. maj; 10.00-18.00
  • Cena pojedinačne ulaznice: 400 RSD
  • Cena ulaznice za đake i studente uz overen spisak, đačku knjižicu ili indeks: 100 RSD
  • Cena parkiranja u sajamskom krugu: 150 RSD po satu

(danubeogradu.rs)