Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Skupština Srbije: Dve zone u Beogradu – gradska i prigradska
Skupština Srbije: Dve zone u Beogradu - gradska i prigradska
Skupština Srbije: Dve zone u Beogradu - gradska i prigradska

Skupština Srbije: Dve zone u Beogradu – gradska i prigradska

U Skupštini Srbije usvojene su izmene i dopune Zakona o glavnom gradu, tako da sad postoje dve zone u Beogradu – gradska i prigradska.

Zone omogućavaju, objavio je Blic, decentralizaciju grada, povećanje nadležnosti opština i samim tim povećavaju kvalitet života građana.

Izmene i dopune zakona omogućiće da podela nadležnosti bude jasno uređena i stvoriće mogućnosti da grad Beograd ovim opštinama prenese veći broj poslova nego što je do sada bio slučaj.

Gradska zona – deset opština: Vračar, Stari grad, Savski venac, Voždovac, Zvezdara, Palilula, Rakovica, Čukarica, Novi Beograd i Zemun.
Prigradska zona – sedam opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

Gradske opštine moći će da izdaju građevinske dozvole za objekte do 1.500 kvadrata, prigradske do 5.000 kvadrata. Legalizaciju će gradske moći da rade do 400 kvadrata, a prigradske do 3.000.

Prigradske opštine će moći da osnivaju javna preduzeća za obavljanje komunalne delatnosti.

Urbanistički planovi i ovlašćenja

Sada postoji mogućnost da gradske opštine donose pojedine urbanističke planove, a prigradske dobijaju pravo da van plana generalne regulacije donose urbanističke planove za svoje područje uz prethodnu saglasnost Grada.

To je značajna novina koja će doprineti bržem razvoju prigradskih opština i boljem privlačenju investitora, a prigradske opštine će na taj način postati konkurentnije i interesantnije za investicije.

Pored toga, tu je i čitav niz novih ovlašćenja po pitanju poljoprivredne inspekcije, ovlašćenja u obrazovanju, sportu, kulturi, po pitanju podsticaja nataliteta, smanjenja rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

Zakonom se vrši i usaglašavanje sa čitavim nizom drugih resornih zakona, kao što su zakon o javnoj svojini, Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i lokalnoj samoupravi.

Novi Statut grada

Sledeći korak koji treba da prati ovaj zakon je donošenje novog Statuta grada Beograda koji će dalje razraditi podelu nadležnosti i decentralizaciju grada.

Takođe, opštine, pogotovo prigradske, treba da prave uslužne centre kako bi najveći deo posla građani mogli da obave u naseljima koji su deo te opštine.

Grad će moći da imenuje i razrešava direktore ustanova dečje zaštite, s obzirom na to da je njihov osnivač, kao i da utvrđuje mrežu tih ustanova.

Po poslednjem popisu iz 2011. godine, u Beogradu živi 23,09 odsto stanovnika Srbije.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.