Naslovna » BG servis » Spasovdan (6. jun 2019) – slava grada Beograda

Spasovdan (6. jun 2019) – slava grada Beograda

U četvrtak, 6. juna 2019, biće obeležena slava grada Beograda, Spasovdan, a domaćin slave je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Spasovdan će biti proslavljen liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, sa simboličnim zatvaranjem kruga litije u dvorištu Vaznesenjske crkve.

– Slava grada Beograda je ujedno i slava svih sugrađana, nas koji ga volimo i najlepši način da obeležimo ovaj veliki praznik je da to učinimo zajedno – rekao je Radojičić i pozvao građane da uzmu učešće u svečanoj proslavi slave grada, na liturgiji i svečanoj litiji.

Gradonačelnik Radojičić podsetio je da Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine Beogradu dao status prestonice, te da je i ona delila sudbinu grada.

– Kao i naš grad, i krsna slava ovog grada ima burnu istoriju. Obeležavanje gradske slave je povremeno bilo zabranjivano i prekidano, ali i obnavljano. Kroz sve ove vekove, ona je simbolično ukazivala na uzdizanje, nadu i veru – istakao je Radojčić i dodao da mu je velika čast što je ovogodišnji domaćin slave.

Spasovdanska litija kretaće se ustaljenom trasom beogradskim ulicama. Prvo stajanje za čitanje molitava za zdravlje Beograđana će biti kod Terazijske česme, drugo stajanje za molitve za poštedu od stradanja, mir i napredak kod Saborne crkve, a treće stajanje za čitanje molitve za pokoj duše svim palim junacima Beograda u dvorištu Vaznesenjske crkve.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg jedan je od deset velikih Gospodnjih praznika, pokretan je praznika i uvek se praznuje četvrtkom, odnosno četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre praznika Svete Trojice. (Beoinfo)