Naslovna » Izlasci » Festivali » Treći Etnology Fest: Odbrana tradicije
Etnology Fest: rumunska bluza (foto: Gabriel Motica)
Etnology Fest: rumunska bluza (foto: Gabriel Motica)

Treći Etnology Fest: Odbrana tradicije

Od 30. maja do 1. juna, u Domu Vojske Srbije, biće održan treći međunarodni festival Etnology Fest pod sloganom „Odbrana tradicije“.

Specijalni gost i zemlja u fokusu ovogodišnjeg Etnology Fest-a je Rumunija, koja ove godine predsedava EU.

To je država koja ima izuzetno bogato nematerijalno kulturno nasleđe i spada među zemlje sa najlepšim narodnim nošnjama. Neke od tih nošnji su stare i više od 100 godina i biće prikazane po prvi put na Etnology Fest-u 2019.

Osnivač i programski direktor festivala Goga Grubješić postavila je Etnology Fest kao kulturnu manifestaciju koja će kroz raznovrsne forme izražavanja doprineti ciljevima kojima se festival bavi.

Tako da će modne revije narodnih nošnji, revije savremenih dizajnera inspirisanih nasleđem, izložbe malih – tradicionalnih zanata, izložbe rukotvorina, radionice, paneli i predavanja uvaženih predavača biti program kojim će se ukazati na značaj i važnost očuvanja i inspiracije nematerijalnim kulturnim nasleđem.

Ovogodišnji Etnology Fest dodatno ima za cilj podršku lokalnim udruženjima i zanatlijama koja se bave ručnim radom te jačanju veze između njih i modernih brendova.

Etnology Fest: modne revije i paneli

Posle svečanog otvaranja, program počinje ekskluzivnom revijom narodnih nošnji – „Ethno Couture Srbi u regionu i Srbiji“ – a uslediće i modna revija „Sećanje, tuga i lepota“ autora Ivanke Jevtović čija je kolekcija inspirisana srpskim vojnim uniformama i narodnim nošnjama.

Drugog dana festivala, 31. maja od 12.00, biće održan panel pod nazivom „Inspiracija ili krađa„.

Za veoma aktuelnu temu ovog panela poslužio je slučaj iz 2017. godine kada je modna kuća „Dior“ pronašla „inspiraciju“ u narodnoj nošnji Rumunije (regiona Bihor) i iskoristila je u komercijalne svrhe za svoje kolekcije a da pri tom nije navela izvor inspiracije, niti dala nadoknadu tamošnjim lokalnim zajednicama.

Pripremljena je i ekskluzivna modna revija „Ethno Couture Romania“ na kojoj će biti prezentovana bogata kolekcija narodnih nošnji Rumunije.

U nastavku večeri će uslediti i revija savremenih rumunskih dizajnera kojom će se predstaviti čuvene rumunske bluze koje su postale širom sveta poznate zahvaljujući pokretu „La blouse roumaine“ i doprinele ponovnom interesovanju za rumunsku tradicionalnu kulturu.

Treći, završni dan festivala, 1. jun, biće posvećen nacionalnim manjinama AP Vojvodine.

Prvo će posetioci imati prilike da vide ekskluzivnu reviju narodnih nošnji „Ethno Couture nacionaonih manjina AP Vojvodine„, a zatim i modnu reviju brenda „Bulka Babes“ koja je inspirisana tradicijom i koja će zatvoriti ovaj prestižni festival.

Etnology Fest organizuje agencija SuperStar Culture. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.