Naslovna » Izlasci » Izložbe » Zemunski međunarodni salon karikature 2019
Zemunski međunarodni salon karikature 2019: Branko Najhold (autor: F. D. Krihana)
Zemunski međunarodni salon karikature 2019: Branko Najhold (autor: F. D. Krihana)

Zemunski međunarodni salon karikature 2019

Od 5. do 17. juna u Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija“ biće održan Zemunski međunarodni salon karikature 2019.

Na otvaranju Salona u sredu od 19.00, biće otvorena i izložba „23+1“ rumunskog karikaturiste Florijana Dorua Krihane koji je i specijalni gost ove manifestacije.

Salon karikature – od nastanka do danas

Zemun je dvadeset jednu godinu bio najznačajniji centar jugoslovenske, srpske, a može se slobodno reći i svetske karikature.

Sve je počelo od skromne izložbe i promocije knjige Branka Najholda „Zemunska škola karikature“ o generaciji vodećih jugoslovenskih karikaturista poteklih iz jednog razreda Zemunske gimnazije (Koraksić, Rudić, Rumenčić…), daleke 1996. godine.

Zemun i Salon su svake godine zauzimali sve značajnije mesto na svetskoj mapi konkursa karikature.

Maksimum je bio ostvaren 2004. godine kada je dospeo na treće mesto u rangu sličnih manifestacija u svetu. Salon je tako živeo za sve Zemunce onoliko dugo koliko je Branko Najhold živeo za Zemun i Salon.

Preranom i iznenadnom smrću Branka Najholda (2016), niz od dvadestjednog salona je završen velikom retrospektivom 2017. godine.

Ovom izložbom Salon nije zajedno sa svojim osnivačem otišao u legendu – on i dalje postoji, pre svega u fundusu Muzeja karikature koji raspolaže sa oko 16.000 originalnih karikatura 6.000 autora iz osamdesetak zemalja, i na žalost, još nema svoj adekvatan prostor.

On takođe i dalje postoji u živom sećanju i u potrebi za nastavkom postojanja u nekom drugom obliku.

– Odgovor na pitanje „šta dalje?“ nametnuo se sam po prirodi stvari. Kao sedište koletivne smotre Međunarodnog salona karikature, Zemun je ugostio mnoge pojedince – karikaturiste svetskog ugleda. Zato smo odlučili da na baštini manifestacije koja je trajala više od dve decenije nastavimo organizacijom izložbe pod nazivom „Karikaturista gost“. Prvi gost u ovoj novoj seriji koga smo pozvali bio je Darko Drljević, (22+1, 2018.) rado viđen u Zemunu – kaže Bojana Ivanović, jedan od organizatora Salona karikature.

Nagrađivani rumunski karikaturista

Ovogodišnji karikaturista-gost Florijan Doru Krihana prisutan je na sceni od 2002. godine. Nagrađivani karikaturista već je imao samostalnu izložbu u zemunskoj galeriji 2010. godine.

Ovo učešće donosi retrospektivu njegovih radova (ukupno 100) iz nekoliko serija nacrtanih istom jedinstvenom mešavinom ironije, blagosti, milosti, osetljivosti za male stvari u životu.

Kao preteča u novoj umetničkoj areni, Krihana je jedan od osnivača interdisciplinarnе speciјalnosti: vizuelnоg pamfletа kao glavnе umetničkе formе u kojoj se talenat, mašta, veština, humor susreću sa čvrstom umetničkom vizijom i kulturom, intenzivnim istraživanjem i vremenom rаzmišljanjа.

Njegova izložba na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog salona karikature dolazi na vrhuncu njegovе karijere, kao zasluženo priznanje zа njegov doprinos sofisticiranoj evoluciji karikature umetnosti. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.