Naslovna » Izlasci » Izložbe » Zemunski međunarodni salon karikature 2019
Zemunski međunarodni salon karikature 2019: Branko Najhold (autor: F. D. Krihana)
Zemunski međunarodni salon karikature 2019: Branko Najhold (autor: F. D. Krihana)

Zemunski međunarodni salon karikature 2019

Od 5. do 17. juna u Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija“ biće održan Zemunski međunarodni salon karikature 2019.

Na otvaranju Salona u sredu od 19.00, biće otvorena i izložba „23+1“ rumunskog karikaturiste Florijana Dorua Krihane koji je i specijalni gost ove manifestacije.

Salon karikature – od nastanka do danas

Zemun je dvadeset jednu godinu bio najznačajniji centar jugoslovenske, srpske, a može se slobodno reći i svetske karikature.

Sve je počelo od skromne izložbe i promocije knjige Branka Najholda „Zemunska škola karikature“ o generaciji vodećih jugoslovenskih karikaturista poteklih iz jednog razreda Zemunske gimnazije (Koraksić, Rudić, Rumenčić…), daleke 1996. godine.

Zemun i Salon su svake godine zauzimali sve značajnije mesto na svetskoj mapi konkursa karikature.

Maksimum je bio ostvaren 2004. godine kada je dospeo na treće mesto u rangu sličnih manifestacija u svetu. Salon je tako živeo za sve Zemunce onoliko dugo koliko je Branko Najhold živeo za Zemun i Salon.

Preranom i iznenadnom smrću Branka Najholda (2016), niz od dvadestjednog salona je završen velikom retrospektivom 2017. godine.

Ovom izložbom Salon nije zajedno sa svojim osnivačem otišao u legendu – on i dalje postoji, pre svega u fundusu Muzeja karikature koji raspolaže sa oko 16.000 originalnih karikatura 6.000 autora iz osamdesetak zemalja, i na žalost, još nema svoj adekvatan prostor.

On takođe i dalje postoji u živom sećanju i u potrebi za nastavkom postojanja u nekom drugom obliku.

– Odgovor na pitanje „šta dalje?“ nametnuo se sam po prirodi stvari. Kao sedište koletivne smotre Međunarodnog salona karikature, Zemun je ugostio mnoge pojedince – karikaturiste svetskog ugleda. Zato smo odlučili da na baštini manifestacije koja je trajala više od dve decenije nastavimo organizacijom izložbe pod nazivom „Karikaturista gost“. Prvi gost u ovoj novoj seriji koga smo pozvali bio je Darko Drljević, (22+1, 2018.) rado viđen u Zemunu – kaže Bojana Ivanović, jedan od organizatora Salona karikature.

Nagrađivani rumunski karikaturista

Ovogodišnji karikaturista-gost Florijan Doru Krihana prisutan je na sceni od 2002. godine. Nagrađivani karikaturista već je imao samostalnu izložbu u zemunskoj galeriji 2010. godine.

Ovo učešće donosi retrospektivu njegovih radova (ukupno 100) iz nekoliko serija nacrtanih istom jedinstvenom mešavinom ironije, blagosti, milosti, osetljivosti za male stvari u životu.

Kao preteča u novoj umetničkoj areni, Krihana je jedan od osnivača interdisciplinarnе speciјalnosti: vizuelnоg pamfletа kao glavnе umetničkе formе u kojoj se talenat, mašta, veština, humor susreću sa čvrstom umetničkom vizijom i kulturom, intenzivnim istraživanjem i vremenom rаzmišljanjа.

Njegova izložba na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog salona karikature dolazi na vrhuncu njegovе karijere, kao zasluženo priznanje zа njegov doprinos sofisticiranoj evoluciji karikature umetnosti. (danubeogradu.rs)