Naslovna » Izlasci » Pozorište » Zvezdara teatar: Korešpodencija – 50. izvođenje

Zvezdara teatar: Korešpodencija – 50. izvođenje

U četvrtak, 16. maja, u Zvezdara teatru po 50. put biće izvedena predstava „Korešpodencija“ u režiji i scenografiji Gorčina Stojanovića.

Nastala je po romanu „Zlatno runo“ Borislava Pekića u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i još osamdesetih godina je bila veoma važna na beogradskoj pozorišnoj sceni. Ova priča o cincarskoj porodici iz 19. veka ponovo je oživela 2018. godine u Zvezdara teatru.

– Pre malo više od dvadeset godina, radio sam u Zvezdara teatru predstavu „U plamenu strasti“. Išla je sedam godina i odigrana blizu 180 puta. Radeći „Korešpodenciju“, sećao sam se tog zadovoljstva stalnog susreta s publikom i obostrane radosti, glumačke i gledalačke. Tome sam se nadao. Izgleda da se i dogodilo. Posebna radost dolazi i od toga što, iako je reč o izrazito duhovitom komadu, „Korešpodencija“ ne mora nužno biti i – smešna. A smeh ne bi trebalo da prekrije značenja. Čestitajući glumcima, pozorištu – pa i sebi – ovaj mali jubilej, ja ga, zapravo, čestitam publici koja se ne sme potcenjivati, pa se nadam da to nismo ni učinili – kaže reditelj Gorčin Stojanović.

Ova predstava nas je uverila u to da prepiska može biti veoma zanimljiva i dinamična teatarska forma. To potvrđuje i glumac Slavko Štimac.

– Prepiska ili dijalog monologa, ova naizgled pasivna dramaturška forma daje veliku šansu glumcu da, ograničen drugim pomoćnim sredstvima, izloži jasno ideje pisma publici koja tako postaje sastavni deo ovog pozorišnog (poštanskog) ambijenta. Upravo zbog ove specifičnosti i naravno velikog interesovanja publike, jako je važno da ova predstava ima dug pozorišni život – kaže Štimac.

Zvezdara teatar: Korešpodencija (foto: Nikola Vukelić)
Zvezdara teatar: Korešpodencija (foto: Nikola Vukelić)

Čitav zaplet počinje tako što mladi gazda Simeon Njegovan poželi da napusti porodični posao i da se prepusti slobodi cirkuskog života, a sve zbog jedne fatalne žene, koju u predstavi igra Jelena Stupljanin.

– Svaka žena koja je zdravo samouverena, samosvesna, i sa sobom u miru, može da bude fatalna. To je nešto što dolazi iznutra, a ne spolja, i što mislim da svaka žena može u sebi da pronađe. Sa druge strane, bitan je odnos u kome se dvoje ljudi nalazi. Tako i moj lik, Julijane Tolnaj u našoj predstavi „Korešpodencija“ ima vrlo jasan odnos zabranjene ljubavi sa mladim Simeonom Njegovanom. Protiv nje je cela njegova porodica, i zbog toga je taj ceo odnos, a samim tim i ona, kao lik, fatalan. Jako mi je zabavno da igram ovaj predivan lik koji je zahvaljujući divnom Pekićevom tekstu prebogat u slojevima svog bića. Od početka mi je bilo jasno da se ovakva prilika i ovakvi likovi ne igraju često, tako da uživam u svakoj predstavi koju smo dosad odigrali, a radujem se narednih 50, kao i još mnogo izvođenja nakon toga – kaže Jelena Stupljanin.

Glumačku ekipu čine Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković.

Korešpodenti su do sada učestvovali na brojnim festivalima i osvojili veoma značajne nagrade. Glumica Anica Dobra je za ulogu Milice Njegovan do sada osvojila čak sedam nagrada na prestižnim pozorišnim festivalima.

– Imati uvek mesto gde možeš da odeš i da se vratiš, naziva se dom. Imati uvek nekoga ko te voli i na koga možeš da se osloniš, naziva se porodica. Imati oboje je blagoslov, i naziva se Milica Njegovan. Jubilej nije imenica, već predstavlja glagol! Slavimo ono kroz šta smo prošli i radujemo se onom što nas čeka! Hvala Zvezdara teatru, svim kolegama i saradnicima – kaže glumica Anica Dobra.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.