Naslovna » Izlasci » Festivali » 22. Afro festival u Muzeju afričke umetnosti
22. Afro festival u Muzeju afričke umetnosti
22. Afro festival u Muzeju afričke umetnosti

22. Afro festival u Muzeju afričke umetnosti

Od 28. od 30. juna 2019. u Muzeju afričke umetnost biće održan dvadeset drugi Afro festival čiji je počasni gost Egipat.

Afro festival je jedna od najznačajnijih manifestacija Muzeja afričke umetnosti koja se organizuje od 1997. godine. Ovaj jedinstven događaj u našoj zemlji i širem regionu s vremenom je postao prepoznatljiv po atmosferi istinske kosmopolitske svečanosti.

Tokom Festivala se organizuju izložbe i predavanja, koncerti, razgovori i putopisni programi, projekcije filmskog materijala o umetnostima i kulturama Afrike, muzičke i likovne radionice, kao i javna vođenja kroz muzejske postavke.

22. Afro festival: nova izložba MAU, Durbar, bazar…

Početak ovogodišnjeg Afro festivala obeležiće svečano otvaranje izložbe „Pod lupom: Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“ – u petak, 28. juna od 19.00.

Na ovoj postavci, prvi put na jednom mestu, biće izloženi neki od najvrednijih i do sada retko ili nikada izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije – Gradskog muzeja Vršac, Gradskog muzeja Sombor, Gradskog muzeja Subotica, Muzeja Srema, Narodnog muzeja Užice, Muzeja grada Beograda, Muzeja Jugoslavije, Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu kao domaćina izložbe i nosioca projekta.

Izložba je priređena je u znak obeležavanja 111 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta i otvoriće je Amr Alguvejli, ambasador Egipta.

22. Afro festival u Muzeju afričke umetnosti -bazar

Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa, organizuje se poslednjeg dana festivala – u nedelju, 30. juna od 12.00, kao vrhunac festivalske svečanosti.

Tog dana Muzej afričke umetnosti okuplja sve predstavnike afričkih zemalja u Beogradu, širu međunarodnu i lokalnu zajednicu, kao i brojne ljubitelje afričke kulture i umetnosti.

U bašti muzeja, kroz umetnost, zanate, suvenire, ali i kulinarske specijalitete, beogradskoj javnosti i turistima se predstavljaju ambasade Egipta, Konga, Gvineje, Libije, Maroka i Tunisa, kao i konzulati Namibije i Jamajke.

Nastupiće egipatska plesna trupa Reda, koju je, daleke 1959. godine osnovao ugledni profesor i koreograf Mahmud Reda. Ova trupa, koja nastupa pod okriljem Ministarstva kulture Egipta, u svojim atraktivnim nastupima izvodi plesove karakteristične za različite egipatske regije – od obale Crvenog mora, preko Nubije i Gornjeg Egipta, do onih koji se mogu videti u nomadskim zajednicama i seoskim sredinama.

Kao i svake godine, veliko interesovanje javnosti privlači nezaobilazni Afrički bazar – prodajna izložba predmeta iz različitih krajeva Afrike: maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batike, nakit, kao i dekorativne predmete za enterijer.

Posebnost ovogodišnjeg bazara jeste i prvo učešće Nacionalne umetničke galerije Namibije.

Tu su i drugi sadržaji: poput dečjih radionica koje se održavaju se i u subotu i u nedelju, od 11.00 do 17.00, radionica kapuere i afro-brazilskih perkusija, razgovore, javna vođenja itd. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.