Naslovna » Izlasci » Festivali » 4. festival Dok’n’Ritam Mi smo na putu, mi pravimo put
4. festival Dok’n’Ritam Mi smo na putu, mi pravimo put
4. festival Dok’n’Ritam Mi smo na putu, mi pravimo put

4. festival Dok’n’Ritam Mi smo na putu, mi pravimo put

Od 13. do 16. juna u Beogradu će biti održan četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam pod sloganom „Mi smo na putu, mi pravimo put“.

U Dorćol Platz-u, Domu omladine Beograda i Domu kulture „Studentski grad“

Stihovi Milana Mladenovića, koji su iskorišćeni za slogan, precizno opisuju program i atmosferu koju nosi 4. Dok’n’Ritam: filmovi na programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopstvenog puta, ne odustajanje od pomeranja granica, jeste uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike.

Ove godine, za dve nagrade takmiči se deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji.

Gledaćemo filmove o prvom albumu grupe Laibach, Vladi Kreslinu, Marku Rainey, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, „Nebesku temu“, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa.

O nagradama će kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri u uobičajenom sastavu – reditelj, muzičar, novinar.

Dok’n’Ritam – projekti u nastajanju, promocije, gosti…

Sekcija Work in Progress predstavlja dokumentarne projekte u nastajanju: Rok kamp za devojčice – FEMIX i „YU Grupa – priča o bratstvu i jedinstvu“ – Darka Lunglulova.

Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala jeste promocija knjige „Život sa Idi(j)otima“ i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza, u okviru programske celine Notabook.

U okviru iste celine biće predstavljene i knjige „Našao sam dobar bend“ Borisa Hrepića, „Pamtite me po pjesmama mojim“ Bogice Mijatovića, „Trenutak koji čekam“ Miroslava Dimića, „Muzika & muabeti“ Nenada Georgievskog.

Sa gostima iz regiona biće razgovora o njihovim filmovima i iskustvima vezanim za put kojim ide muzički dokumentarac kao forma.

Na 4. Dok’n’Ritam festivalu sviraće se bluz koji dolazi direktno sa iskustvom iz Memfisa. Eksplozivni lucidni duo Skijaš i Yeti će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg Bunt rok festivala.

Pop kultura na zabavan način

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam (D’N’R) prvi je ovakav festival u Srbiji, održan prvi put u junu 2016, u Domu kulture „Studentski grad“, koji je tada bio glavni organizator festivala.

– U Srbiji je ovo prvi takav festival, čiji je cilj pre svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način, tj. čuvanje dokumenata iz oblasti muzike. Kulturna istorija i uticaj muzike sa ovih prostora dva su neraskidiva pojma, i muzika jeste obeležila i uticala na sve segmente života. Dakle, prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima sa atraktivnim gostima koji stavom i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem muzičkih knjiga – književne vrste koja je u izdavaštvu trenutno u ekspanziji, pažljivo odabranim koncertima, pokušavamo da napravimo jedinstvenu atmosferu D’N’R festivala, koji će u svojoj DNK sadržati dokumente našeg ritma – kaže Sandra Rančić, autor projekta, osnivač i umetnička direktorka festivala DNR.

Program festivala pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)