Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Festivali » 53. Bitef: Počnimo ljubav iz početka
53. Bitef: Orest u Mosulu (foto: Fred Debrok)
53. Bitef: Orest u Mosulu (foto: Fred Debrok)

53. Bitef: Počnimo ljubav iz početka

Od 17. do 26. septembra pod sloganom „Počnimo ljubav iz početka“ u Beogradu će biti organizovan 53. Bitef.

Sve predstave objedinjuje slogan koji se podjednako referiše na obe njegove glavne linije, i estetsku i tematsko-problemsku.

U deset dana trajanja festivala publika će moći da pogleda u okviru glavnog programa predstave iz Francuske, Nemačke, Belgije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Nigerije, Brazila.

Rezervacija ulaznica za sve predstave 53. Bitefa počeće 15. avgusta i trajati do 1. septembra, dok će prodaja ulaznica početi 2. septembra.

Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, istakao je da je razmišljanje o konceptu ovogodišnjeg Bitefa počelo pre tačno godinu dana u istoj zgradi, u istom kontekstu, kada je najavljivan 52. Bitef.

– Na prošlogodišnjoj konferenciji dirnulo me je pitanje novinarke Vukice Strugar – „zar pozorište ne treba da nam da i neku utehu i nadu u ovim jezivim vremenima u kojima živimo?“. Ta emocija i pitanje ostali su mi usađeni u svesti i razmišljao sam kako bi Bitef mogao da doprinese tome, a da to ne radi naivnim optimizmom. Ovogodišnji slogan zvuči optimistički; šlager Beti Đorđević „Počnimo ljubav iz početka“ treba da bude ishodište ovogodišnjeg festivala, da kroz različite pozorišne forme obnovimo humanističke vrednosti na kojima bi društvo trebalo da se zasniva – rekao je Medenica.

53. Bitef – učestvovanje, prepuštanje, saradnja

Medenica je istakao i da je vid savremenog pozorišta u kojem se najočiglednije gradi ovaj, alternativni oblik društvene zajednice jeste onaj koji se bazira na pojačanom učešću gledalaca, brisanju naturalističkog četvrtog zida između društvene realnosti gledališta i fikcionalne realnosti scene, prožimanju i saradnji izvođača i gledalaca.

– Najaktuelniji oblik takvog, interaktivnog pozorišta danas se najčešće određuje kao „imerzivno pozorište“. Ovakva nova zajednica, zasnovana na učestvovanju, prepuštanju i saradnji u okviru izvođačke situacije, krajnji je ishod glavnog programa 53. Bitefa. On se ostvaruje u predstavi „Pozvani“ koreografa Sepe Bajensa u produkciji poznate belgijske trupe Ultima Vez iz Brisela kojom se 53. Bitef zatvara – najavio je Medenica.

Ovogodišnji Bitef svečano će otvoriti predstava „Orest u Mosulu“, jednog od najvećih reditelja današnjice Mila Raua.

Predstave ovogodišnjeg glavnog programa će se pored beogradskih pozorišta izvoditi i u alternativnim prostorima koji će biti adaptirani za potrebe 53. Bitefa.

Pre 15. avgusta objavićemo i program festivala. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.