Naslovna » BG servis » Beograd: Ugrožena leva obala Dunava
Beograd: Ugrožena leva obala Dunava
Beograd: Ugrožena leva obala Dunava

Beograd: Ugrožena leva obala Dunava

Leva obala Dunava je trenutno najugroženiji deo Beograda jer je za poslednja tri dana palo skoro 170 litara vode po metru kvadratnom.

Gradske vlasti saopštile su da je u tom delu prestonice za oko 45 minuta sinoć palo 100 litara vode po kvadratnom metru što su jednako proseku jednomesečnih padavina u ovom dobu godine.

Ova količina padavina može da se poredi sa poplavama u Obrenovcu 2014. godine kada je palo 185 litara po metru kvadratnom.

U ovom trenutku sva gradska komunalna preduzeća sa ljudstvom i direktorima na terenu, ima dovoljno pumpi da se odmah ispumpa sva voda, ali ta voda nema gde da ode i zato ona mora da se sukcesivno ispumpava.

Crpne stanice rade, a na terenu su ekipe JVP „Beogradvode“, kao i mehanizacija sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Posle ispumpavanja vode dolaze ekipe Zavoda za javno zdravlje i Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koje će ispitati u kakvom se stanju nalazi zemljište, s obzirom na to da su se izlile mnoge septičke jame.

U čitavom Beogradu voda se polako povlači. Pored leve obale Dunava, problema ima i u Zemunu i Novom Beogradu.

Na terenu je 27 ekipa JKP „Gradska čistoća“ i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“. U toku su akcije pranja ulica i otčepljenja kanalizacije. Ekipe JKP „Zelenilo – Beograd“ saniraju 14 polomljenih stabala, dok ekipe „Beograd-puta“ popravljaju semafore na 12 raskrsnica.

Oko 6.000 potrošača je od sinoć bez struje, uglavnom sa Novog Beograda i iz Zemuna.

Gradske vlasti su saopštile i da je poplavljeno dvadeset obdaništa, pa će deca biti raspoređena u druga obdaništa a roditelji će dobiti sve potrebne informacije.

Gradski saobraćaj dobro funkcioniše a ulice su prohodne, bar po jutrošnjem saopštenju iz Skupštine grada. (Beoinfo)

Vremenska prognoza za 24. i 25. jun 2019.

I u ponedeljak i u utora, 24. i 25. juna očekuje se promenljivo oblačno i nestabilno vreme, sa pljuskovima i grmljavinom. Moguće su kratkotrajne vremenske nepogode – obilne padavine, grad i olujni vetar.

Verovatnoća padavina je 90%. Jutarnja temperatura biće do 20 stepeni, a najviša dnevna do 27 stepeni u ponedeljak i do 30 stepen u utorak.

Od srede se očekuje prestanak padavina i temperature veće od 30 stepeni.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.