Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ 2019
Festival angažovanog etnografskog filma "Vizantrop"
Festival angažovanog etnografskog filma "Vizantrop"

Festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ 2019

Od 13. do 16. juna u UK „Stari grad“ (Kapetan Mišina 6/a) biće održan Festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ 2019.

Ovom prilikom biće prikazana najnovija svetska i domaća produkcija etnografskog i angažovanog filma.

Selekciona komisija prvog festivala angažovanog etnografskog festivala „Vizantrop“ pogledala je 85 filmova iz oko 30 zemalja. Na festivalu će biti prikazano 28 filmova, koji su raspoređeni u četiri kategorije: za nagrade – „Jednakost i zajedništvo“ i „Studentski film“, kao i „Nematerijalno kulturno nasleđe“ i „Specijalni program“.Za dž

Program počinje od 17.00 (prvog dana), 14.00 (drugog i trećeg dana) i od 16.00 (poslednjeg dana).

Festival „Vizantrop“ 2019: Reč organizatora…

Etnolozi i antropolozi sve više prepoznaju potrebu da prošire svoju metodologiju i analitički izraz.

Tradicionalne akademske reprezentacije u obliku članaka ili monografija tekstualnim putem pružaju uvid u kulturne prakse, norme i institucije društvene svakodnevnice; međutim, kako bi se potpunije predstavila složenost društvenog života i problema sa kojima se zajednice suočavaju potrebni su alternativni akademski pristupi koji uključuju više čulnih perspektiva i na taj način olakšavaju razumevanje Drugog.

Značaj vizuelne antropologije biva prepoznat kako u akademskoj zajednici tako i u radu javnih institucija i (ne)vladinih organizacija koje sve više upotrebljavaju audiovizuelne metode zarad olakšavanja transkulturalnog dijaloga.

Kolektiv Vizantrop smatra da audiovizuelne reprezentacije mogu imati dalekosežniji domet i širu publiku od stručno pisanih akademskih tekstova, te je i njihov potencijal za uticanje na društvenu stvarnost utoliko veći, stoga, etnografski film ne vidimo isključivo kao proizvod istraživačkog rada već i kao alat za iniciranje promena.

Ulaz na festival biće besplatan! (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.