Naslovna » Izlasci » Festivali » Književni festival Krokodil 2019
Književni festival Krokodil 2019
Književni festival Krokodil 2019

Književni festival Krokodil 2019

Od 7. do 9. juna na nekoliko popularnih lokacija u Beogradu biće održan jedanaesti književni festival Krokodil 2019.

Glavna zvezda prve večeri ovogodišnjeg festivala je Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti.

„Francuski Orvel“, kako još zovu Uelbeka, enfant terrible savremene francuske književnostid i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca današnjice u petak, 7. juna, govoriće o sebi, svom stvaralaštvu te svom kompleksnom odnosu s Francuskom.

Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana „Serotonin“.

Krokodil 2019: Tabašević, Marković, Jergović i Basara, Ristović…

Prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće se i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najprobitačnijih savremenih autora Bojan Babić, te naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac – Goran Marković.

Druge večeri festivala Krokodil predstaviće se jedan od najvećih evropskih autora danas, bugarski pisac Georgi Gospodinov ali i Lana Bastašić koja će čitati iz svog prvog romana „Uhvati zeca“ dok će Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca.

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija koji spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. S Markom Čudićem, Krasnahorkai će razgovarati o svom stvaralaštvu za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta.

U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare.

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom „Grand Tour“ koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano.

Tokom dva dana festivala, njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije.

Program vodi Mima Simić.

I ove godine, festival Krokodil će organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu i nedelju, 8. i 9. juna od 12.00 u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Prateći program festivala održaće se u Krokodilovom centru.

Treću godinu zaredom, festival Krokodil ima i humanitarni karakter. Ove godine biće predstavljena humanitarna akcija „Za bebe superheroje“ i pozvani svi prisutni da donacijama pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije.

Karte se mogu kupiti svakog dana u Krokodilovom centru (Karađorđeva 43, ulaz sa malih stepenica) ili preko mređe DDTickets.

Organizator festivala je Udruženje Krokodil. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.