Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Leto u Beogradu: Petak, 21. jun, 17 časova i 54 minuta  
Dočekajte spremni leto 2019
Dočekajte spremni leto 2019

Leto u Beogradu: Petak, 21. jun, 17 časova i 54 minuta  

Poslednjeg radnog dana ove sedmice počeće vaše najbolje leto. I, da li ste spremni?

Lepota leta ne nalazi se baš svuda, pa je prvi zadatak da je pronađete. Preteranoj toploti i radovima na beogradskim ulicama, gužvama, komarcima, znojenju pri najmanjem fizičkom naporu… suprostavite sladoled, pijace pune voća, hladnu vodu reka ili mora, roštilj na otvorenom, letnje bašte, uživanje u godišnjem odmoru…

Sve navedeno, ipak, nije dovoljno, ako želite da leto 2019 bude bolje, originalnije, sasvim novo.

Odlučite, na primer, da ovog leta mešate, više nego obično, sveže voće i povrće i pravite najneverovatnije kombinacije. Vlakna će vas učiniti sitijim, a vitamini i minerali koje unesete biće raznovrsniji.

Pokušajte da odlutate bez plana. Pešice ili prevoznim sredstvom krenite u sasvim novom pravcu, ili tamo gde ste već bili, ali spontano, kuda vas „put odnese“.

Dodajte letu 2019 dozu avanturizma. Podignite nivo adrenalina. Probajte sportske ili druge aktivnosti na koje ranije niste pomišljali.

Hodajte što više u prirodi bosi. Dokazano je da to koristi zdravlju i smanjuje nivo stresa.

Odvojite vreme za sebe, ali i ono za porodicu. Otiđite u posetu rodbini kod koje dugo niste bili, ponesite korpe pune voća, setite se jubileja i važnih datuma za porodična okupljanja, ili ih sami kreirajte.

Vratite se sa pijace ili iz prirode sa buketom cveća. Odlučite da ovog leta, na primer, svakog dana na stolu imate ubrane biljke – dekorativne, aromatične, začinske ili, jednostavno, poljsko cveće.

Pronađite dobro društvo ili sa partnerom plešite uveče, na otvorenom, uz unapred pripremljenu plej-listu.

Vratite se na igre i zabavu svog detinjstva. Pročitajte ponovo omiljene knjige iz osnovne škole, pravite kule od peska, ogranizujte vođenje spomenara za leto 2019. u koji će vam se upisati prijatelji…

Setite se sumornih zimskih dana i uživajte u ranim jutrima, zelenilu, zvukovima i mirisima beogradskih parkova i izletišta.

Iako istraživanja pokazuju da su na društvenim mrežama leti prisutniji pozitivni sadržaji, diskonektujte se češće nego obično, i posvetite se aktivnostima u realnosti.

***

Savetima za najsunčanije i najtoplije godišnje doba, koje je pred nama, dodajmo par astronomskih podataka. Sunce će u petak 21. juna, dana sa najdužom obdanicom, izaći devet minuta pre pet sati, a zaći u 20 časova i 27 minuta. Leto 2019. nam traje do ponedeljka 23. septembra, kad u Beograd dolazi jesen.

(danubeogradu.rs)