Naslovna » BG servis » Međunarodno putničko pristanište u Zemunu – do kraja avgusta 2019.
Gradi se: Međunarodno putničko pristanište u Zemunu
Gradi se: Međunarodno putničko pristanište u Zemunu

Međunarodno putničko pristanište u Zemunu – do kraja avgusta 2019.

Međunarodno putničko pristanište u Zemunu biće izgrađeno do kraja avgusta 2019. godine, saopštile su gradske vlasti.

Vrednost projekta je milion i po evra. Pristanište je namenjeno turistima koji dolaze kruzerima i brodovima.

Radovi na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu podrazumevaju postavljanje velikog pontona-pristana, dužine 50 metara i širine četiri metra, i još jednog manjeg, kao i izgradnju dva oslonca na obali. Sve tačke biće povezane sa tri mosta, u dužini od 16,5 metara svaki. Većina elemenata nalazi se u završnoj fazi izrade, te se očekuje da ceo pristan bude završen do kraja avgusta.Radovi u toku

Prošle godine bilo je 550 dolazaka međunarodnih kruzera, a gradske vlasti očekuju da će ovim projektom taj broj biti povećan na oko 750 kruzera i više od 100.000 turista.

Međunarodno putničko pristanište u Zemunu se gradi na inicijativu predsednika opštine Zemun u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Gradom Beogradom.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić naglasio je da je realizacija ovog projekta veliki dan za sve građane ove opštine.

– Izgradnja pristana značajna je i za opštinu, ali i za grad i republiku, što dokazuje i odluka Vlade RS iz 2014. godine kojom je ovo područje proglašeno lučkim. Zemun ima čime da se ponosi i čime da dočeka turiste, što smo mnogo puta pokazali. Tu je staro jezgro, Gardoš, restorani, muzeji, uređujemo više od 60 fasada u centru, uredili smo pešačku zonu, stepeništa, saniramo ostatke Zemunske tvrđave, sledeće godine rekonstruisaćemo Glavnu ulicu i stvoriti sve potrebne uslove da se budući turisti osećaju udobno – rekao je Matić. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.