Naslovna » Izlasci » Izložbe » NM: Izložba „Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti“
Izložba "Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti": Autoportret (1857/58) i Devojka u plavom (1855)
Izložba "Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti": Autoportret (1857/58) i Devojka u plavom (1855)

NM: Izložba „Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti“

U atrijumu Narodnog muzeja biće otvorena izložba „Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti“ od 27. juna do 15. septembra 2019. godine.

Obeležavajući 175. godišnjicu od osnivanja i prvu godišnjicu od svečanog otvaranja obnovljenog Narodnog muzeja u Beogradu, u saradnji sa Galerijom Matice srpske biće realizovana ova izložba.

Kroz postavku se predstavlja likovno stvaralaštvo Đure Jakšića, umetnika koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti XIX veka.

Đura Jakšić – zaokruženi slikarski opus

Svečano otvaranje obnovljenog Narodnog muzeja prošle godine bilo je obeleženo i upamćeno upravo po slici Đure Jakšića, „Devojka u plavom“.

Povezujući savremeni trenutak s prošlošću, likom večito mlade devojke, slika je bila metafora snažne emocije, nade i lepote koja nadilazi vreme, što je upućivalo na vrednosti i trajanje samog muzeja.

Sada, posle godinu dana, Narodni muzej posetiocima pruža mogućnost upoznavanja i uživanja u zaokruženom slikarskom opusu Đure Jakšića.

Na otvaranju izložbe 27. juna od 19.00 uz direktorku Narodnog muzeja Bojanu Borić Brešković i upravnicu Galerije Matice srpske, Tijanu Palkovljević Bugarski, prisutnima će se obratiti i izložbu otvoriti Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike.

Izložba „Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti“ objedinjuje više od četrdeset umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija – Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, iz Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva.

Sveobuhvatnim pregledom izložbe, čiji je autor dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, akcentovane su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religijsko i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju.

U okviru izložbe biće realizovan raznovrstan prateći program u vidu stručnih vođenja i predavanja, edukativnih programa i kreativnih radionice za decu i mlade. Redovni termini vođenja biće utorkom od 12.00 i subotom od 17.00, uz mogućnost zakazivanja grupnih poseta, a predavanja i tematska vođenja odvijaće se četvrtkom od 18.00.

Izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.