Naslovna » BG svaštara » Književnost » Proslavite prvi dan leta i Svetski dan muzike uz dobru knjigu!
Kreativni centar: Proslavite prvi dan leta i Svetski dan muzike uz dobru knjigu!
Kreativni centar: Proslavite prvi dan leta i Svetski dan muzike uz dobru knjigu!

Proslavite prvi dan leta i Svetski dan muzike uz dobru knjigu!

Danas je prvi dan leta, a ujedno se proslavlja i Svetski dan muzike. Ideja o Svetskom danu muzike nastala je 1976. godine…

Jedan američki muzičar, tada zaposlen na francuskom radiju, predložio je celonoćnu muzičku proslavu prvog dana leta, koji je najduži dan u godini.

Prva proslava pod nazivom Festival muzike održana je 21. juna 1982. u Parizu. Od tada do danas Svetski dan muzike proslavlja se širom sveta.

Najbolji način na koji možete da proslavite današnji dan jeste da ga provedete slušajući svoje omiljene pesme i izvođače, ili još bolje – da svojoj deci pustite muziku koju volite da slušate, a da potom ona pokažu vama šta je to što se njima dopada.

Muzika ima ogroman značaj za razvoj deteta. Brojni naučnici bavili su se uticajem muzike na razvoj deteta, a rezultati do kojih su došli impozantni su. Muzika se obrađuje u svim delovima mozga i stimuliše oblasti koje ne mogu biti dostupne preko drugih modaliteta.

Istraživanja su pokazala da deca koja slušaju muziku dok uče lakše pamte, zadržavaju i reprodukuju sadržaje od one dece koja uče u tišini. Pomoću nje lakše se uči matematika.

Muzikom dete lakše izražava emocije i uz nju razvija samopouzdanje. Muzika je u stanju da prenese kompleksnost emocija i da posebno stidljivom ili uplašenom detetu pomogne da se izrazi.

Pored slušanja muzike, možete i vi i dete da pročitate neku dobru knjigu koja se odnosi na tu temu.

U želji da obeleži Svetski dan muzike i prvi dan leta, izdavačka kuća Kreativni centar izdvojila je osam odličnih knjiga čija je tema muzika, a namenjene su različitim uzrastima. Snižene su 50% samo do utorka, 25. juna, a možete ih kupiti u Klubu knjižari Kreativni centar u Beogradu (Makedonska 30), kao i na sajtu www.kcknjizara.rs.

Kreativni centar - muzičke knjige

Peca voli operu

Peca i Mimi su pošli u obilazak pariske Opere, ali su se zamalo izgubili na tom neverovatnom mestu. S Pecom i Mimi dete će zaviriti iza kulisa, a pritiskom na označene kružiće slušaće čuvene operske arije.

Ko? Šta? Gde? POVRĆE

Kako izgleda kada zrno graška svira flautu ili kada paprika svira violinu? Pročitajte ovu kartonsku slikovnicu u kojoj povrće svira muzičke instrumente i saznajte zašto je povrće zdravo i šta se sve od njega može napraviti.

Pevamo i učimo engleski

Predstavljamo vam inovativnu metodu pomoću koje deca, pevajući zabavne i ritmične pesmice na engleskom jeziku, od najranijeg uzrasta uče jezik lako i bez napora.

Zavrti unazad

Jedne noći, u podrumu stare porodične kuće, baka je otključala dobro skrivena vrata tajne prostorije koja je pripadala njenom sinu i Manolis je zakoračio u čarobni svet gramofonskih ploča.

Kauboj Kosta i dosadne kokoške

Kauboj Kosta živi usred Divljeg zapada, na ranču Srećica, koji je okružen šumom kaktusa što ga štiti od bandita i kojota, ali zbog koje ga slabo ko posećuje. Sve će se promeniti kada, bežeći od zlog kojota koji želi da se dočepa njihovog velikog zelenog jajeta, grupa kokošaka muzičarki upadne u njihovu kuću.

Zaigrajmo veselo!

Narodne igre s pevanjem pravi su biseri iz đerdana narodnog muzičkog i folklornog stvaralaštva. Zbirku, u kojoj se nalaze tekstovi i notni zapisi, prati dupli CD sa svim pesmama.

Sazvežđe violina

Ana je nosila naočare za čitanje nota samo dok svira. Imala je pankersku frizuru, volela je Mocarta i grupu Kleš. Tijana, njena cimerka, volela je Vivaldija, Zagora i – Anu. Zajedno, čekao ih je veliki obećani svet muzike, koncerata, putovanja, slave… Ovo je nežna i uzbudljiva priča o odrastanju u vreme pojave grandža, prvih video-igrica i zlokobnog prelivanja borbe dobra i zla iz stripova u pravi život.

Braća metalci

Debeljuškasti Hari i zelenooki Vile imaju mnogo više zajedničkog nego što je to na prvi pogled izgledalo – pre svega ljubav prema hevi metalu. Njihovi muzičarski snovi počeli su da se ostvaruju kada su upoznali Iračanina Hašemija, ali situacija postaje napeta kada u njihov život ulaze zloslutne Kobre, koje smatraju da Norveška pripada isključivo Norvežanima.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.