Naslovna » BG servis » Skupština Grada Beograda: Ulica Bate Živojinovića, novi spomenici…
Skupština Grada Beograda: Ulica Bate Živojinovića (foto: Jugoslovenska kinoteka)
Skupština Grada Beograda: Ulica Bate Živojinovića (foto: Jugoslovenska kinoteka)

Skupština Grada Beograda: Ulica Bate Živojinovića, novi spomenici…

Na današnjoj sednici Skupštine Grada Beograda odbornici su usvojili nekoliko odluka o novim nazivima ulica na nekoliko opština.

Usvojen je predlog da Bojanska ulica na Vračaru ponese ime slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca Velimira Bate Živojinovića.

Odbornici su usvojili i odluke za podizanje spomenika Mići Orloviću, despotu Stefanu Lazareviću i Nikolaju Krasnovu.

Spomenik Orloviću biće podignut ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj 10.

Kada je reč o spomeniku despotu Stefanu Lazareviću, uzimajući u obzir činjenicu da dve ulice u Beogradu – Bulevar despota Stefana i Ulica Visokog Stevana već nose ime po njemu, a zbog izuzetnog značaja u našoj istoriji, odnosno u vođenju srpske despotovine u najtežim trenucima, kao i utemeljenju Beograda kao srpske prestonice, despot Stefan zaslužuje i spomen-obeležje. Predložena lokacija je prostor između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve.

Spomenik će biti podignut i Nikolaju Krasnovu, jednom od najznačajnijih ruskih arhitekata koji je svojim stvaralaštvom ostavio važan i neizbrisiv trag u arhitekturi Beograda.

Još nekoliko ulica dobija nove nazive

Na sednici gradskog parlamenta usvojen je i Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji gradske opštine Rakovica da se na osnovu velikog broja zahteva građana ove opštine preimenuje Ulica kaljavi potok u Ulicu Vojinovića kula.

Takođe je usvojen i Predlog odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji gradske opštine Čukarica, u okviru projekta ažuriranja Adresnog registra Vlade Republike Srbije, ukupno 150 ulica, kao i Predlog odluke o izmeni naziva ulice na teritoriji gradske opštine Zemun, odnosno preimenovanje Ulice partizanske četvrti deo u Ulicu dr Čede Simeunovića.

Na dnevnom redu sledeće sednice biće i spomenik Vudrou Vilsonu, američkom predsedniku koji je umnogome zadužio srpski narod, a koji je već dobio bulevar u okviru Beograda na vodi. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.