Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » The Hot 8 Brass Band u Beogradu
The Hot 8 Brass Band (foto: Melisa Fargo)
The Hot 8 Brass Band (foto: Melisa Fargo)

The Hot 8 Brass Band u Beogradu

Po prvi put u Srbiji, The Hot 8 Brass Band nastupiće 30. juna od 20.00 u Domu omladine Beograda. Cena ulaznice je 1000 RSD.

Tradicija duvačkih orkestara koji marširaju jedna je od velikih tradicija koju je svetu dao grad Nju Orleans. Istoričari sa pravom tvrde da je to jedan od korena iz kojih je stvoren džez u savremenom obliku.

Zato, u najavi za jubilarni 35. Beogradski džez festival (22-27. oktobar 2019), Dom omladine predstavlja jedinstveni The Hot 8 Brass Band.

Originalni zvuk Hot 8 Brass Band-a, po kome je postao planetarno slavan, oslanja se na džez nasleđe Nju Orleansa ali ga ukršta sa modernim stilovima: pre svega hip-hopom, fankom i ritam & bluzom, stvarajući zapaljivu smešu koja oduševljava publiku širom sveta.

Ni tu nije kraj iznenađenjima koje donosi ovaj mobilni orekstar: bend je izuzetan i po veoma važnoj ulozi pevača, koji obično ne prate ovakve grupe, ali ovde se naročito ističu, doprinoseći opštem raspoloženju žurke. Konačno, Hot 8 su posebno slavni po svojim senzacionalnim obradama popularnih hitova koje svi znamo – od Majkla Džeksona, preko Marvina Geja, pa sve do grupe Joy Division, čiju su besmrtnu pesmu „Love Will Tear Us Apart“ upravo preradili na izuzetan način!

Kao pravi predstavnici svog grada, Hot 8 Brass Band donose sa sobom autentičnu priču o tragediji i trijumfu, koja je postala gotovo jednako poznata kao i njihova muzika.

Članovi sastava su ponikli bukvalno na ulici, svirajući na procesijama koje su pratili sahrane i venčanja, i delili su sudbinu pripadnika Afroameričke zajednice, posebno njenih siromašnijih slojeva: tako su tokom svoje karijere izgubili tri člana u napadima kriminalaca. Put od „blata“ do globalne slave bio je u njihovom slučaju zaista težak.

Kao najbolji savremeni ambasadori njuorleanske kulture, od osnivanja 1995. godine, redovno su dizali publiku na noge kako u svom rodnom gradu tako i širom SAD-a. Neprekidno održavajući dugačke međunarodne turneje, tokom godina su postali jedan od najpoznatijih američkih duvačkih bendova van svoje zemlje.

O jedinstvenoj pojavi ovog orkestra izveštavali su mnogi od najprestižnijih svetskih medija, pa su tako bili deo velikih TV i filmskih produkcija, kao što je legendarna serija „Treme“, čiaj radnja je smeštena u Nju Orleans. Njihova izdanja sa snimljenom muzikom takođe su vredna pažnje: brilijantna mešavina standarda, specifičnih obrada pop hitova i sjajnih originalnih numera.

Početkom godine je uz sjajne kritike objavljen njihov najnoviji album „Take Cover“, posvećen uspomeni na teške posledice koje uragan Katrina ostavio na tamošnju zajednicu – upravo ovo svedočanstvo uživo promovisaće u sklopu evropske turneje, tokom koje prvi put dolaze u naše krajeve.

Zato nema boljeg orkestra za početak proslave malog jubileja Beogradskog džez festivala, od najboljeg duvačkog sastava kojeg Nju Orleans, kao rodni grad džeza, može danas da ponudi! (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.